Una dieta rica en productes vegetals refinats i ensucrats empitjora la qualitat de l'esperma

Un estudi remarca la importància de tenir una bona alimentació

Un estudi liderat per la Universitat de Girona (UdG) apunta que les dietes vegetarianes poc saludables (on predominen productes refinats i ensucrats) s’associa amb més danys en l’ADN dels espermatozoides. L’estudi ha analitzat la qualitat dels espermatozoides de 200 voluntaris i també els hàbits alimentaris que tenen. Alguns d’ells feien dieta mediterrània, una altra occidental, d’altres una dieta vegetariana saludable i d’altres també era vegetariana però poc saludable.

Els investigadors remarquen la importància de tenir una bona alimentació per preservar l’ADN de l’esperma i millorar la capacitat de concepció i desenvolupament de l’embrió. En aquest sentit, apunten que no totes les dietes vegetarianes són igual de saludables.

La investigació ha estat liderada per l’investigador postdoctoral de la UdG i el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) Marc Llavanera, sota la direcció del professor lector i investigador de l’URL Albert Salas-Huetos. També hi han participat Nancy Babio, Jordi Salas-Salvadó (URL) i l’investigador de la UdG Marc Yeste.

L’equip investigador, que forma part del projecte internacional Led-Fertyl, va analitzar la qualitat de la cromatina dels espermatozoides mitjançant proves de laboratori reconegudes. També va estudiar els hàbits alimentaris de 200 voluntaris per determinar fins a quin punt seguien diferents tipus de dietes, com ara patrons vegetarians saludables i no saludables, la dieta mediterrània o una dieta de tipus occidental.

Fins ara, l’equip ja havia fet algunes investigacions que apuntaven que la dieta mediterrània i els patrons vegetals saludables s’associen amb una millor qualitat seminal, mentre que les dietes poc saludables aporten pitjors resultats. Ara, el nou estudi remarca que no totes les dietes vegetarianes són igual de saludables. Aquelles que es basen en productes refinats o ensucrats o aliments ultraprocessats, encara que siguin vegetarians, comporten un empitjorament de la salut espermàtica.

Per contra, aliments com fruita, cereals integrals, llegums i fruits secs es relacionen amb millors resultats. L’estudi s’ha publicat a la revista científica ‘Reproductive BioMedicine Online’ i és el primer treball epidemiològic que relaciona de manera directa els patrons alimentaris amb la integritat del material genètic de l’espermatozoide.