El PSC vol que els propietaris dels amarradors d'Empuriabrava i Roses se'ls quedin i no paguin res

El partit assegura que la Llei de Costes "està ben feta i s'ha d'aplicar" mentre critica PP i CiU

L'any 2010 el govern espanyol va aplicar la Llei de Costes a les marines interiors dels canals de Santa Margarida, a Roses, i també a Empuriabrava, obligant a prendre algunes mesures per tal de complir les servituds públiques i els espais de domini públic que hi ha d'haver entre l'aigua i qualsevol construcció.

En el cas d'aquests canals, l'Estat ha resolt que no hi haurà enderrocs de propietats i també s'ha acordat que la servitud pública de sis metres (un espai de pas que s'ha de deixar lliure entre la làmina de l'aigua i la terra) no s'aplicarà per la part de les façanes de les cases sinó per la part posterior, fet que minimitza l'impacte de l'aplicació de la llei. En tot cas, l'atermenament ha fet que tots els amarradors dels canals -que fins ara van lligats a la propietat de la casa- passin a ser públics i els ciutadans hi poden optar a través d'un concurs públic i, si obtenen la concessió, en poden gaudir 30 anys amb la possibilitat de prorrogar-la 30 anys més.

La candidata al Senat pel PSC i exalcaldessa de Roses ha explicat que el partit vol defensar que la casa i la concessió de l'amarrament vagin lligades. Això faria que, malgrat que l'amarrador deixa de ser privat, els propietaris de cases amb amarrador siguin els que opten a la concessió i se la queden sense pagar res. El PSC considera que els propietaris ja han pagat l'amarrador de la seva butxaca i, per tant, la concessió ha de ser gratuïta. A més, Casamitjana també ha proposat que si un propietari ven la seva casa pugui incloure-hi també l'amarrament perquè se li ha atorgat a ell la concessió. "D'aquesta manera les propietats no perden valor", ha justificat.

"L'aval dels fets"

El candidat pel PSC al Congrés, Àlex Sàez, ha destacat la feina feta per Casamitjana i els diputats socialistes a Madrid que "per la via del diàleg" han aconseguit reduir l'impacte de l'aplicació de la Llei de Costes en aquestes marines interiors. "Volem que els propietaris estiguin totalment tranquils perquè el que queda per resoldre es farà per la via del diàleg", ha manifestat.

Sàez ha recordat que amb Casamitjana d'alcaldessa s'ha aconseguit que la Direcció General de Costes desafecti la zona de la Gola de l'Estany, que inicialment també estava afectada per la Llei de Costes. En aquesta zona hi ha més de 1.000 apartament, quatre hotels i comerços que no hauran de patir cap modificació. Per això, Sàez entén que els avalen els fets i, per tant, podran aconseguir bons acords per a la resta de temes que queden per tancar.

"CiU i PP no han fet res"

Per la seva banda, Casamitjana ha estat crítica amb PP i CiU i ha assegurat que les propostes que fan per als casos de Roses i Empuriabrava no es poden aplicar. En concret, aquests partits parlen de declarar les dues poblacions "ciutats navegables", una figura que Casamitjana diu que no existeix i que s'hauria de crear de nou. "Que no confonguin a la gent", ha demanat.

CiU i PP també han reivindicat que sigui considerat com un cas excepcional i no se li apliqui la llei. En aquest sentit, Casamitjana ha justificat que cal aplicar la llei perquè sinó a la resta de l'Estat podrien començar-se a obrir canals i fer-hi amarradors com el cas d'Empuriabava i Santa Margarida. "Aquí estem davant de dos casos consolidats i no podem obrir la porta a què se'n facin de nous", ha justificat. La candidata al Senat ha defensat que la Llei de Costes "està ben feta" i que el PSC el què vol és "aplicar-la per defensar el litoral i no permetre que es vagi construint a tot arreu com ha permès el PP".

Sàez i Casamitjana han fet campanya al mercat municipal de Roses on han repartit bunyols, garnatxa i globus als veïns de Roses.