Buch defensa que els delictes han baixat un 2,2% el 2019 a la Selva

S'ha reunit amb els alcaldes de la comarca queixosos pels robatoris i el cultiu de marihuana

Els alcaldes de la Selva van demanar la reunió amb el conseller d'Interior per tractar, sobretot, la problemàtica de les ocupacions il·legals, les plantacions de marihuana i els robatoris a interior d'habitatge. La trobada ha tingut lloc aquest dimarts a la seu del consell comarcal, a Santa Coloma de Farners. Els alcaldes li han transmès a Miquel Buch la seva preocupació per una sensació d'inseguretat creixent a la comarca.

El conseller, però, ha assegurat que les dades policials objectives reflecteixen que durant el 2019 hi ha hagut un descens del nombre de delictes a la comarca. D'un any per l'altre, s'han reduït un 2,2%. Segons Buch, la reducció és generalitzada a la costa i a les poblacions de l'interior: "No és que fem una mitjana i surti una reducció, a les dues àrees basques policials hi ha hagut menys fets delictius al llarg del 2019".

Miquel Buch entén que la preocupació que els ciutadans han traslladat al conjunt dels alcaldes i alcaldesses de la comarca és conseqüència de la "impunitat" amb la que sembla que actuïn els delinqüents. "A vegades la justícia i la normativa legal no acompanyen i dificulta la feina del cos policial", ha apuntat el conseller que considera que això es produeix, sobretot, en el cas dels reincidents.

"No pot ser que una persona cometi quatre furts, se'l detingui quatre vegades i acabi sense sanció", ha dit Buch que reclama mesures judicials contra les persones que es provi que "es dediquen a la delinqüència". Entre aquestes mesures, el conseller situa la presó preventiva per als reincidents o que es dictin allunyaments com a mesures cautelars. A més, també advocat per endurir el Codi Penal perquè alguns delictes suposin penes més altes.

Buch defensa que els Mossos d'Esquadra fan bé la seva feina però que, a vegades, combatre el crim organitzat suposa fer investigacions per identificar sospitosos i aconseguir proves que "no sempre van tan ràpid" com es voldria. El conseller també ha recordat que hi ha dues noves promocions de Mossos que en setze mesos farà que hi hagi 1.500 policies més.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha detallat que els 26 alcaldes i alcaldesses volien "aixecar el dit" i situar les problemàtiques de la comarca damunt al taula de la conselleria. Segons Balliu, a la Selva se centren principalment en les ocupacions il·legals per al cultiu de marihuana. Un problema que els alcaldes no poden afrontar "sols" i pel qual demana trobar solucions "entre tots".
"Qui cometi un delicte, que pagui pel que ha fet perquè hi ha gent que converteix la delinqüència en la seva professió", ha dit Balliu que també recull el guant de Buch i demana un enduriment del Codi Penal.