Les acusacions mantenen la petició de 20 anys de presó per l'acusat de degollar la xicota

La defensa qualifica els fets d'homicidi però considera que cal aplicar una eximent complerta per alienació mental

El judici pel crim de Salt ha entrat aquesta tarda a la recta final amb l'anunci de les conclusions definitives i els informes de les parts. Tant el fiscal com l'acusació particular han mantingut la demanda inicial de 20 anys de presó per a Juan Luis Terrones. Les acusacions tenen clar que, aquella matinada de juny del 2010, Juan Luis Terrones va cometre un assassinat quan va atacar la seva xicota amb una navalla a l'entrada del bloc de pisos on vivia amb els seus pares.

Per al ministeri públic, no hi ha cap mena de dubte que, a l'hora d'atacar la víctima, Terrones es va aprofitar de la situació i va escollir l'escenari -el pati interior de l'edifici- a consciència. "Era un lloc obscur i on pràcticament no hi passava ningú", ha subratllat Pillado, durant el seu al·legat final.

El fiscal també ha ressaltat que Terrones va agafar la xicota totalment desprevinguda i no li va donar cap mena de possibilitat de defensar-se. "Es trobava en una situació d'absoluta indefensió", ha destacat Pillado. A més, el ministeri públic també ha fet incís en què la jove gairebé no va tenir temps de reaccionar, perquè l'atac mortal va durar escassament 30 segons.

"Tenia intenció de matar sense cap mena de dubte i, a més, n'era plenament conscient", ha dit el ministeri públic. I és que el fiscal ha centrat gran part del seu informe en subratllar que, segons la seva tesi, Juan Luis Terrones no té cap mena de malaltia mental. "Se l'ha definit com una persona suspicaç, desconfiada i fins i tot -si se'm permet- rara, però això no significa que sigui boig", ha destacat Pillado.

Per reforçar la seva tesi davant els membres del jurat, el fiscal s'ha remès al cas de l'assassí múltiple d'Olot Pere Puig, a qui es va jutjar aquest desembre passat. Quan el cas va arribar a judici, feia escassament un any que Puig havia mort quatre persones (dos constructors i dos treballadors de la CAM) a trets d'un rifle de cacera.

El pistoler d'Olot, d'exemple

I com ha recordat Pillado, aleshores el veredicte va ser contundent. "Tot i que Pere Puig es vestia de manera estrafolària i tenia una forma de ser peculiar, un jurat com vostès va concloure que era rar, però que no estava boig", ha destacat el fiscal. I tornant al cas de Salt, ha conclòs: "La maldat existeix, hi ha persones que maten perquè els hi dóna la gana, i això és el que va fer Terrones; i ha més, ha estat tan pocavergonya que, tot i saber el motiu per què ho va fer, no li ha donat la gana de dir-lo".

A més de considerar que Terrones és culpable d'assassinat, les acusacions també creuen que se li ha d'aplicar un agreujant de parentiu (perquè era parella de la víctima) i un atenuant de confessió (perquè ell mateix va trucar al 112 per entregar-se).

Eximent complerta

Per la seva banda, la defensa de Juan Luis Terrones ha qualificat els fets com un homicidi -perquè considera que la víctima es va poder defensar- però també creu que al seu client se li ha d'aplicar una eximent complerta per alienació mental transitòria. Per això, demana que se l'absolgui i que segueixi un tractament extern.

De manera alternativa, i en cas que el veredicte conclogui que Terrones no pateix cap malaltia mental, aquesta part demana que se li estimi una atenuant molt qualificada d'anul·lació parcial de les seves facultats. També sol·licita, de la mateixa manera que les acusacions, l'atenuant de confessió, però no creu que concorri l'agreujant de parentiu (perquè sosté que acusat i víctima no eren una parella estable en el moment del crim).