El jove que va degollar la xicota diu que 'no era conscient' del què es feia quan va cometre el crim

L'acusat, que ha esquivat gran part de les preguntes, assegura que s'estimava "molt" la seva parella

L'acusat, un jove de Mataró de 31 anys, feia vuit mesos que sortia amb la seva xicota quan la va apunyalar. El crim va tenir lloc en plena matinada del diumenge 6 de juny del 2010, al portal del bloc on la jove vivia amb els seus pares, situat al número 139 de l'Avinguda Països Catalans de Salt.

Terrones i la seva xicota, que planejaven anar-se'n a viure a Badajoz, havien passat junts tot el dia anterior. L'acusat va recollir la noia a l'estació de tren de Sant Celoni i la va portar a dinar a casa dels seus pares a Mataró. Després de passar la tarda en aquesta ciutat, els dos van agafar el cotxe i, ja al vespre, van arribar a Salt (Gironès), on van anar a sopar al centre comercial Espai Gironès.

Pels voltants de les dues de la matinada, Terrones va portar la xicota fins a casa seva. Va ser aleshores, mentre els dos es trobaven al pati interior que dóna accés al bloc, quan Terrones va atacar la noia amb una navalla. L'acusat va enfonsar l'arma al coll de la jove i també li va fer ferides a l'abdomen i al braç.

Aquest dilluns, durant el judici a l'Audiència de Girona, el processat ha admès el crim, però no ha sabut explicar què el va empènyer a acabar amb la vida de la noia. De fet, durant gran part de l'interrogatori, Juan Luis Terrones ha esquivat bona part de les preguntes i s'ha limitat a respondre amb reiterats "No ho sé" quan el fiscal li demanava detalls del crim.

L'acusat ha negat haver-se barallat o discutit amb la seva xicota abans d'apunyalar-la. De fet, ha dit que mai havia tingut problemes amb ella i ha admès que se l'estimava "molt". Fins i tot, Juan Luis Terrones ha explicat que li havia regalat un penjoll amb una creu per demostrar-li que podia confiar amb ell, i que tots dos se n'anirien a viure junts a Badajoz.

En relació al moment del crim, l'acusat ha dit que només recordava "flashos" i ha dit que, mentre apunyalava la xicota, "no era conscient" del què es feia. "Recordo haver fet gestos contra ella, i tenir la sensació que havia d'evitar el què estava passant", tan sols ha sabut precisar.

Confessa el crim amb fredor

Juan Luis Terrones ha declarat no recordar gairebé res d'aquella nit. Ni tan sols com s'ho havia fet quan, després de deixar la víctima estesa a terra, va agafar el cotxe, va conduir fins a casa seva a Mataró en plena matinada i, un cop allà, va trucar al 112 per alertar els Mossos d'Esquadra.

Les contínues evasives durant la seva declaració d'aquesta tarda a l'Audiència de Girona contrasten, però, amb la fredor amb què aquella nit va confessar el crim. Segons es pot escoltar a la conversa telefònica (que va quedar gravada) Terrones dóna tota mena de pèls i senyals als interlocutors que hi havia a l'altra banda de la línia (primer, al del 112 i després, a un agent dels mossos).

Entre d'altres, l'acusat confessa haver apunyalat la seva xicota, dóna l'adreça de Salt on la jove vivia i també demana als policies que vagin a detenir-lo el més aviat possible al seu domicili de Mataró.

Tens i trasbalsat

Tot i que no ha sabut explicar els motius del crim, Terrones sí que ha dit que aquell juny del 2010 es trobava "tens i trasbalsat" perquè el seus companys de feina se'n reien d'ell i de la seva relació. A més, a tot això -segons ha concretat- s'hi va sumar el fet que l'empresa on treballava preveia presentar un ERO per acomiadar-lo.

Aquesta situació, segons ha explicat, l'afectava en el seu dia a dia i li provocava problemes (entre d'altres, s'entrebancava, es confonia a l'hora de parlar o no podia menjar perquè li queien els coberts). Per a Terrones, la situació que vivia aquell estiu era similar a una altra que havia patit un any enrere (entre finals del 2008 i principis del 2009) i que el va obligar a visitar un psicòleg.

De totes maneres, durant l'interrogatori, el fiscal també ha fet incís que, malgrat haver seguit un tractament, cap especialista va concloure aleshores que Terrones patís una malaltia mental.

20 anys de presó

El fiscal imputa a l'acusat un delicte d'assassinat, amb l'agreujant de parentiu i l'atenuant de confessió, i demana que se'l condemni a una pena de 20 anys de presó. Aquesta també és la condemna que sol·licita l'acusació particular.

En matèria de responsabilitat civil, el fiscal demana que Juan Luis Terrones indemnitzi amb 98.000 euros els pares de la víctima. Per la seva banda, l'advocada de la família eleva aquesta petició fins als 100.000 euros.

La defensa de Terrones creu que el seu client pateix una malaltia mental i, per això, sosté que cal aplicar-li un eximent complert, se l'ha d'absoldre i ha de seguir tractament psiquiàtric extern. Com a alternativa, aquesta part sol·licita que es condemni l'acusat a dos anys i mig de presó.

Tot i que en un principi al procés també hi prenia part l'advocat de l'Estat, per tractar-se d'un cas de violència de gènere, al final aquesta part s'ha retirat del cas, perquè considera que ja queda representada amb la figura del fiscal. El judici continuarà demà a l'Audiència de Girona amb les declaracions dels testimonis.