Maià de Montcal demanarà a l'Estat que actualitzi la Llei de Caça després de la mort d'un jove

L'ajuntament creu que s'han d'introduir noves restriccions perquè cada vegada més gent va al bosc a fer senderisme o bicicleta

El passat diumenge 8 de gener, la colla de caçadors de Maià de Montcal tenia batuda. A primera hora del matí, van quedar a Can Travé per organitzar la jornada. Un dels caçadors que participava en la batuda era Joan B. -veí de Besalú de 61 anys- que tenia per atribució estar-se en un punt fix i disparar contra un senglar en cas de veure'l.

Aquest caçador experimentat va disparar en veure que alguna cosa es movia darrera uns matolls. El tret desafortunat va acabar amb la vida d'un jove de 24 i veí de Figueres que estava collint matolls de boix i fruites del bosc amb dos companys més. El caçador va quedar detingut però poques hores després de declarar va quedar en llibertat a l'espera de judici.

Després d'aquest incident, l'ajuntament de Maià de Montcal ha decidit convocar un ple extraordinari divendres al vespre amb un únic punt a l'ordre del dia. Es tracta d'aprovar una moció per demanar a l'Estat que actualitzi la Llei de Caça, datada de 1971. Segons l'alcalde, Joan Gainza, aquest "trist incident" ha consternat tant el poble com els caçadors dels voltants i, per això, han decidit instar l'administració competent a prendre mesures.

Gainza ha dit que la norma està "obsoleta" i que "no és pròpia" del segle XXI. L'alcalde ha assegurat que les actualitzacions les haurà de decidir el propi Estat però ha apuntat que caldria revisar les distàncies de seguretat que han de guardar els caçadors quan fan batudes i també introduir noves limitacions per als ciutadans. Segons l'alcalde, no es tracta de limitar les batudes -que considera que són "necessàries"- sinó que actualitzar la norma també per garantir la seguretat de la gent que va a caminar o en bicicleta al bosc.

"Cada vegada està més de moda anar amb bicicleta BTT pel bosc o fer-hi senderisme, aquesta mentalitat no existia al 1971", ha remarcat. Per això, ha apuntat que caldria alertar els ciutadans que en cas de batudes s'hauria de respectar escrupolosament la senyalització. "Caldria que la gent, quan vegi un rètol que hi ha batuda, no s'acostés i que pensi que no pot anar per allà on vol", ha assegurat.

La moció servirà per donar el condol a la família del jove mort i a totes les persones "consternades" per aquest accident i també per requerir a l'Associació de caçadors del poble que compleixin "estrictament" amb la normativa vigent. La moció prosperarà ja que el consistori està format per set regidors, tots de CiU.