El nombre de delictes i les faltes comesos a Salt cauen un 25% durant el 2011

Durant l'any passat es van expulsar 21 delinqüents multireincidents que acumulaven més de 240 causes

Salt ha tancat l'any amb unes xifres positives pel que fa als delictes i les faltes registrats al municipi durant el 2011. En xifres absolutes, s'ha passat del 2.700 a 2.000 faltes i delictes comesos, el que suposa un descens global del 25%.

Tots els capítols registren un descens (-58% robatoris en interior de vehicle, -30% robatoris amb força o -25% faltes contra el patrimoni, entre d'altres) i només es registra un ascens en els robatoris amb violència o intimidació. Segons ha explicat l'alcalde, Jaume Torramadé, aquesta estadística ha passat de 86 a 116 casos a causa dels delictes comesos per una única persona. Torramadé ha explicat que aquest delinqüent va ser expulsat a l'agost i, des de llavors, els nombre de robatoris amb violència o intimidació han caigut un 22% respecte el mateix període del 2010.

Dades com aquesta manifesten, segons Interior, la importància de l'actuació contra els delinqüents multireincidents. El conseller del ram, Felip Puig, ha presidit aquest matí la Junta Local de Seguretat de Salt on s'ha fet balanç del 2011. El conseller ha atribuït el descens generalitzat dels casos a la coordinació entre la Policia Local, els Mossos i la policia estatal -que té les competències en matèria d'estrangeria- i també per la tasca feta per jutges i fiscals.

Durant el 2011, la policia estatal va expulsar 21 delinqüents multireincidents que acumulaven més de 240 causes. Només quatre d'aquests tenien atribuïts més de 100 delictes. "Aquest any podem dir que hem aconseguit controlar i contenir el top ten de delinqüents multireincidents", ha manifestat Puig.

Puig també ha assegurat que en el balanç positiu de l'any hi contribueix el reforç de Mossos d'Esquadra que ha fet el departament a Salt. Segons Puig, aquest any s'han doblat el nombre d'efectius (d'una dotzena a 24) i la petició que ha fet el consistori és que d'aquí a quatre anys s'arribi als 50 efectius destinats a Salt. Aquesta plantilla es complementa amb els 53 agents de la Policia Local que, segons l'alcalde, creixeran fins els 65 a final de legislatura.

L'alcalde, Jaume Torramadé, ha afirmat que els reptes per al futur és mantenir "la guàrdia" per evitar que les situacions derivades de la crisi puguin suposar un repunt en els delictes i també poder controlar les actuacions dels delinqüents multireincidents.

Comissaria conjunta de Mossos i Policia Local

El conseller d'Interior ha signat aquest divendres a Salt un conveni per a la construcció d'una comissaria conjunta per a la Policia Local i els Mossos d'Esquadra al passeig Marquès de Camps. Actualment, les dependències del cos municipal estan just a l'ajuntament i, també en aquest edifici, hi ha una oficina de denúncies dels Mossos. L'ajuntament té pràcticament acabades les obres de la nova seu de la policia però ara cal iniciar els treballs per ampliar l'edifici per fer-hi cabre al comissaria de districte dels Mossos.

La voluntat del departament és que, gràcies a un edifici conjunt, es pugui millorar la coordinació entre els dos cossos i que puguin compartir informació. La previsió és que, un cop licitades, les obres durin nou mesos. El cost dels treballs és de 715.683 euros.

La seu regional, definitivament a Girona

La visita del conseller a terres gironines també ha servit per confirmar, definitivament, que la seu regional dels Mossos d'Esquadra es mantindrà a la capital. L'anterior conseller del ram, Joan Boada (ICV), va signar un conveni amb l'Ajuntament de Salt que suposava la cessió d'un terreny per a la construcció de la nova seu dels mossos. Aquest trasllat no va agradar el consistori de la capital que reclamava que la seu continués a Girona.

Finalment, Puig ha confirmat definitivament el fet que el nou Govern no pensa construir a Salt una nova seu. La seu actual, situada a Vista Alegre, ha quedat petita i, per això, el conseller ha explicat que estan fent gestions amb l'ajuntament per tal de conèixer quines disponibilitats d'espais hi ha per tal de buscar la manera d'ampliar instal·lacions. Puig no ha confirmat quines opcions estan sobre la taula però ha garantit que cal introduir canvis per tal que els Mossos puguin treballar millor. "En tot cas, la situació no es quedarà com està ara", ha garantit.