360 hotels de la Costa Brava amenacen amb no obrir per Setmana Santa si s'aplica la taxa turística

El sector assegura que no li surt a compte obrir abans de juny i calcula que els preus s'apujaran fins a un 15%

La decisió del Govern d'implantar una taxa turística no ha agradat gens a la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines. L'entitat, que compta amb més de 1.500 hotels i empreses federades, rebutja amb un "no rotund" el nou tribut indirecte, i assegura que el sector "no la podrà suportar" perquè, entre d'altres coses, "suposarà un increment del preu dels allotjaments que, en alguns casos, arribarà fins a un 15%".

Entre els qui s'oposen frontalment a la taxa hi ha, sobretot, els hotels de la Costa Brava que només obren per temporada. És a dir, entre Setmana Santa i octubre, aprofitant els mesos en què hi ha més afluència de turistes a la demarcació.

Arreu del litoral gironí hi ha 600 hotels, repartits entre l'Alt Empordà (170), el Baix Empordà (180) i la Selva marítima (250). D'aquests, uns 360 -traslladat en percentatges, el 60%- obren durant set mesos, i estan tancats al llarg de l'hivern.

Els propietaris d'aquests establiments ja han amenaçat amb retardar-ne l'obertura fins al mes de juny si s'aplica la nova taxa turística. Segons indica la Federació en un comunicat, "amb la situació econòmica actual" aquests hotels "no podran suportar el pes de la taxa en mesos de baixa demanda com l'abril, el maig i l'octubre".

Els 360 hotelers alerten, a més, que posposar l'obertura al juny anirà en detriment de la desestacionalització, cosa que es traduirà en "un descens de l'arribada de turistes i, en conseqüència, de menys ingressos per al país". A més, el sector també indica que a aquesta mesura s'haurà de sumar "al manteniment dels alts índexs d'atur, ja que serà un retràs per a la creació de contractes temporals a càrrec dels empresaris hotelers".

Antipromoció i pèrdua de competitivitat

La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines assegura que, si la taxa turística ha de servir "per recaptar diners per fer promoció", el sector s'oposa a aquest tipus de publicitat. Segons asseguren, el nou tribut només representarà "antipromoció i pèrdua de competitivitat" respecte altres destinacions d'arreu de l'estat espanyol (com la Costa del Sol, les illes Balears, València o les illes Canàries).

"Els clients habituals preferiran viatjar a altres localitzacions on no hagin de pagar la taxa i a on, una vegada hagin contractat el preu d'un hotel, aquest no els demani més diners en concepte de taxa", concreta la Federació en un comunicat.

A més, l'entitat també alerta que a les comarques gironines el 80% dels allotjaments turístics treballen mitjançant precontractes amb touroperadors. Com que aquests s'oposen a acceptar més increments tant per al 2012 com per al 2013- "és obvi que qui ho haurà de pagar seran els hotelers de la seva butxaca", indica la Federació. I hi afegeix: "A més, els touroperadors ja avisen que s'enduran els seus clients a altres destinacions on no s'hagin de pagar la taxa".

D'altra banda, la Federació d'Hostaleria també critica que el desgavell en el sector d'apartaments turístics fa "inacceptable" que es vulgui instaurar una taxa d'aquest tipus. "Només el 30,74% de les places d'apartaments turístics estan reglades i controlades; per tant, el 69,26%, la majoria, no pagarà per aquesta taxa", recull el comunicat.

Per últim, la Federació també posa de relleu que "de la promoció que es fa d'una destinació no en gaudeix únicament el sector dels establiments turístics, sinó un gran nombre d'altres, com el de l'alimentació, els taxistes, els transports públics, els bars, els restaurants, els comerços, l'oci nocturn...".

Imposició no consensuada

La nova taxa turística es planteja en tres nivells. La intenció és cobrar 3 euros per pernoctació (fins a un màxim de 10 nits) als hotels de cinc estrelles i als creuers; 2 euros per als hotels de quatre estrelles, i 1 euro per a la resta d'allotjaments.

La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines considera que el nou tribut indirecte crearà una imatge "d'una Catalunya més cara". Per això, demana al Govern que la reconsideri i diu que es tracta "d'una imposició no consensuada" i que s'hi oposa el sector turístic català de totes les demarcacions.