El jurat declara Pere Puig culpable dels quatre assassinats per unanimitat

El fiscal i les acusacions demanen una pena de 20 anys per a cadascun dels crims i la defensa en sol·licita 15

Després d'un dia de deliberació, el jurat ha emès el veredicte pel cas dels assassinats múltiples a Olot. La casualitat ha volgut que el judici a Pere Puig, el paleta de la Vall d'en Bas, es fes just quan es compleix un any dels crims que aquell 15 de desembre van commocionar Olot.

En un veredicte extens, i profusament fonamentat, els nou membres del jurat han coincidit a l'hora de votar tots i cadascun dels punts, que s'han decidit per unanimitat. El veredicte declara Pere Puig culpable de tots i cadascun dels quatre assassinats comesos al bar 'La Cuina de l'Anna' i la sucursal de la CAM d'Olot.

El jurat ha conclòs que, a l'hora de disparar els trets contra els dos constructors i els dos empleats bancaris, Pere Puig els va disparar directament al pit "amb intenció d'acabar amb les seves vides" i sense que cap de les víctimes tingués "possibilitat de defensa". A l'hora de fonamentar els quatre assassinats, el tribunal popular s'ha basat tant en el relat que va fer el mateix Pere Puig durant les reconstruccions dels crims, com en les declaracions dels diferents testimonis que eren presents als dos escenaris dels crims.

A més, el veredicte també desestima per unanimitat tant l'eximent d'alteració psíquica com l'atenuant de confessió proposats per la defensa. El jurat ressalta que Pere Puig no patia "cap patologia mental" en el moment de detonar, "amb intenció premeditada", el seu rifle "apte per a caça major" contra cadascuna de les víctimes (Joan i Àngel Tubert, Rafael Pujol i Anna Turró).

Cap alteració psíquica

El veredicte conclou que l'assassí mútiple "tenia les facultats volitives i cognitives totalment conservades". Entre d'altres, el text recull que les excentricitats de Pere Puig -com vestir-se de xèrif- no són "cap trastorn mental" sinó "trets de la seva personalitat".

A més, a l'hora de provar que era perfectament conscient del què es feia, el veredicte indica que, dins el bar 'La cuina de l'Anna', l'assassí va disparar directament contra pare i fill Tubert, tot i que entre ells dos hi havia un altre home que també estava esmorzant al bar. Per això, el jurat considera provat que Pere Puig havia escollit a consciència les seves víctimes, i que el matí del 15 de desembre del 2010 tenia "una clara intenció premeditada" de matar-les.

En relació a l'atenuant de confessió, el veredicte també el rebutja de manera categòrica. Els nou membres del jurat recullen al veredicte que, després de disparar els trets mortals a l'oficina de la CAM, el fet que Pere Puig hagués aparcat el seu cotxe davant la sucursal és "un indici que volia fugir un cop perpetrats els fets".

D'altra banda, en aquest apartat, el veredicte també recull que, quan l'assassí va sortir de la sucursal i es va trobar amb els agents de la Policia Local, ho va fer "amb l'arma carregada" i no la va entregar en cap moment, sinó que va ser un policia qui li va treure, el va detenir i el va interrogar.

Per últim, el veredicte també desestima que a la sentència es demani tant la suspensió de la pena com l'indult al govern estatal.

Entre 80 i 60 anys de presó

Després de la lectura del veredicte, el fiscal Víctor Pillado ha demanat que es condemni el pistoler d'Olot a la pena màxima. En total, el ministeri públic sol·licita 80 anys de presó atenent a la "crueltat i a la barbaritat" dels fets i "al dolor causat a cadascuna de les famílies de les víctimes, alguna de les quals tenia fills de curta edat".

Les acusacions particulars, encapçalades pels advocats Carles Monguilod i Òscar Morales, s'han adherit a la petició del fiscal. Monguilod ha assegurat que cal demanar la pena màxima "per una obligació ja no jurídica sinó moral". Morales, per la seva banda, ha destacat que el veredicte del jurat "és una expressió clara que s'ha d'actuar amb la màxima contundència i fermesa".

La defensa ha demanat la pena mínima per a cadascun dels assassinats (que es fixa en 15 anys de presó). En total, doncs, la lletrada Núria Masó ha sol·licitat que es condemni Pere Puig a una condemna global de 60 anys, i ja ha anunciat que es reserva "el dret a interposar el recurs corresponent contra la sentència".

En matèria de responsabilitat civil, les acusacions han mantingut les mateixes demandes que van sol·licitar a la fase de conclusions definitives. Pere Puig s'enfronta, doncs, a indemnitzar amb més de 500.000 euros els familiars de les quatre víctimes a qui va matar a trets de rifle.

Després de la lectura del veredicte i la petició de les parts, el cas ha quedat vist per a sentència. Els familiars de les víctimes presents a la sala de vistes de l'Audiència de Girona s'han abraçat, visiblement emocionats. El fiscal, les acusacions particulars i, fins i tot la defensa, els han anat a donar el seu suport.