Amenaces 'sensibles'

Cada cop que hom mor de manera violenta el focus d'atenció es bolca envers aquella desgràcia. A partir d'aleshores qualsevol acte que pugui tenir la més mínima versemblança o coincidència amb els fets succeïts obtenen un gran ressò mediàtic i, de retruc, les forces de seguretat i la justícia actuen amb contundència, fermesa i/o rapidesa.

Tots recordem la mort dels dos agents rurals a Aspa (Segrià) aquest passat cap de setmana, uns fets horribles que han compungit als catalans. Ahir saltava la notícia que es va detenir a un criador de gossos de Sils després que amenacés de mort al cos dels agents rurals mitjançant un missatge publicat al mur de Facebook.

Ben fet, no hi podem afegir gaire res més. Tanmateix, resulta obscè i gairebé pervers com aquestes detencions o la presa en consideració de fets com aquest per part de les forces de seguretat sovint només reben una resposta proporcionada just després d'una desgràcia. En aquest cas, el doble crim d'Aspa.

Des de fa temps els ciutadans estan cansats i farts de denunciar cafres, malànimes i calamitosos que es passen el dia amenaçant a través de les xarxes socials. Quan hom denuncia aquests fets davant les forces de seguretat, aquestes es limiten a dir que "ignoris" o "bloquis" a l'interlocutor i que en tot cas, com a última opció, denunciïs aportant totes les proves. Si bé és cert que les forces de seguretat també actuen (com s'ha vist en el cas d'ahir), la percepció generalitzada és que es fa molt la vista grossa i, això, també és un problema que no s'hi ha arribat per casualitat.