Simfonia d’un desamor esperat

També se’n podria dir així. Estic parlant de la cançó ‘Les coses’, l’autèntic gran hit del nou disc de Els Amics de les Arts. Tracta d’una relació fantàstica al principi i amb els dies comptats. Sentenciada. Diríem que és la típica cançó que, enmig d’un concert eufòric, en fas un àudio, l’envies a la teva exparella i te’n penedeixes al final de la nit.

I, de veritat, us prometo que puc sentir des d’aquí els concerts d’estiu que vindran; amigues embogint a cada estrofa, els seus pulmons esbatanats. Una sintonia de cors momentàniament esgarriats; cordes vocals ressentides, demà rovelladíssimes.

Ho hem de reconèixer: ens agraden més les cançons de desamor que les d’amor. Penso en la cançó ‘Benvolgut’ de Manel. La més aclamada sempre;  la que s’assembla en aquell poema de Gabriel Ferrater, ‘El mutilat’, que fa: “No obrirà més els llibres que li han parlat de tu: ignorarà què diuen quan no parlen de tu”.

Potser tenia raó aquell vers tan cursi de Pablo Neruda. L’amor és curt; l’adéu, sempre massa llarg. Però aquest enyor incontinent és també fugaç. S’evapora. De vegades, dura tres minuts. Només una cançó.