Per què a Taipei una nit de lectura supera una 'rave'?

Cada dia són més les llibreries que tanquen les portes davant una incipient crisi en el sector dels llibres en paper. No és el cas però de les de la cadena Eslite, la més gran de Taiwan, situada a la capital de l'illa: Taipei. Allà, cada nit, s'hi apleguen "rates de biblioteca", hipsters, modernets, fins i tot pares amb els seus fills.

Un dels moments de màxima activitat d'aquesta botiga oberta les 24 hores del dia és entre les deu de la nit i les dues de la matinada. Hi ha persones amagades pels racons, asseguts a les escales o recolzats damunt els mostradors. Yao Hong, una oficinista de 31 anys, considera la llibreria de Eslite una de les seves preferides; "vinc aquí tres o quatre vegades a la setmana. Els dissabtes, arribo cap al migdia i em quedo fins a les quatre de la matinada del dia següent", apunta. "He estat en bars, però no m'agraden. M'encanta llegir. Aquí puc llegir els llibres que m'agraden i ningú em molesta", diu Hong que durant la nit ja s'havia cruspit 275 pàgines d'una biografia de 319.

El que atrau a grans i fidels multituds de lectors no és només la seva àmplia secció de llibres (n'hi ha al voltant de 250.000 títols sols a la botiga de Taipei), sinó la seva política de permetre als clients llegir durant el temps que vulguin sense haver de comprar. Com és però, que una empresa amb 42 sucursals a Taiwan i una a Hong Kong, aconsegueixi guanyar 348 milions d'euros, només l'any passat si els clients utilitzen les botigues de biblioteca? Gràcies a la diversificació de mercat. A dins les cadenes Eslite hi pots trobar un celler, salons de te, botigues de roba, un pati per menjar-hi o fer un cafè, música i dansa en directe, projeccions de pel·lícules, exposicions d'art i programes de cuina. Tot això són un atractiu més per a tots els aficionats a la lectura que són captats amb el simple fet de permetre'ls llegir de forma gratuïta.

Taipei té un munt de possibilitats a nivell d'oci; des de bars de karaoke de 24 hores com botigues al detall amb zones per menjar als mercats nocturns. Però res de tot això ha aconseguit captar l'atenció de la mateixa manera que Eslite. Alguns turistes ja posen a la seva llista de "visita obligada" la botiga Dunnan Eslite, i no n'hi ha per menys.