Els delictes a Internet i la incompetència de la Justícia

Avui ens arriba la notícia que el Fiscal de Girona ha decidit denunciar l'usuari Facu Díaz perquè el desembre de 2012 va realitzar una piulada que resava: "Quemar iglesias me parece una barbaridad si no hay nadie dentro" (sic).

Evidentment la frase és desafortunada però com tantes altres que hem llegit a la xarxa d'humoristes reconeguts i amb centenars de milers de seguidors. Díaz no deixa de ser un humorista més que frega la fina línia de l'humor negre i el mal gust. En aquesta ocasió el Fiscal de Girona considera que l'ha traspassat i ha comès un delicte al incitar "a la discriminació, l'odi o a la violència contra grups o associacions per motius racistes, antisemites o altre referents a ideologia, religió o creences". El mateix passa amb el regidor d'ICV de Palafolls, Juan Andrés Osorio el qual va repiular-ho.

A partir d'aquí diverses consideracions.

Podem valorar la piulada com un delicte i, per tant, l'actuació del Fiscal es podria aplaudir. La seva diligència però, no convida a regalar-li les orelles com hom esperaria. En primer lloc la denúncia al regidor demostra que la fiscalia no té idea de com funcionen les xarxes socials, com tampoc el mitjà de comunicació Maresmeactiu.com, que va publicar que Osorio està "a favor de cremar esglésies amb gent a dins". Per què? Doncs perquè senzillament va fer una repiulada (RT).

Quantes vegades cal repetir que un RT no significa estar d'acord amb el que s'ha publicat? Amb tot, què passarà amb les 96 persones restants que també van fer RT i les 102 que ho van marcar com a "favorit"? Doncs absolutament res, quan molts d'ells sí que potser estaven d'acord amb Díaz.

Podem parlar també de la doble vara de mesura quan dia rere dia llegim piulades contra els catalans, les bombes que volen llançar al Camp Nou o els anhels que agafem Ebola. Encara cap Fiscal ha actuat contra aquestes piulades que inciten a l'odi contra Catalunya, fet que em porta a pensar que la llei distingeix entre ciutadans de primera i de segona. Els catalans, som merda i escòria que no mereix ser defensada per la llei espanyola.

Responsabilitat

La denúncia deixa palès la importància que els representants públics tenen i el pes de les seves opinions. Un polític no pot dir segons quines coses i esperar que no sigui jutjat. Ha de ser curós i responsable. És per això que també haurien de ser jutjats tots aquells càrrecs que fan repiulades de segons quins mitjans de comunicació que, o bé inciten a l'odi o senzillament no estan regulats pel Col·legi de Periodistes. A les comarques gironines tenim com a exemple un mitjà digital pirata que ha estat denunciat pel Col·legi de Periodistes de Girona i el Consell de la Informació de Catalunya per incomplir cinc punts del codi deontològic.

Els alcaldes i regidors segueixen fent RT d'aquest mitjà sense importar-li gens la resolució, argumentant que "parla del meu poble/ciutat", "em fa publicitat", "és bo per mi". Aquest és un exemple més de comportament irresponsable que hauria de comportar la inhabilitació com a càrrec públic.