La falsa censura de Twitter a la #ViaCatalana

He vist les darreres hores moltes piulades a Twitter d'usuaris enfadats perquè l'etiqueta #ViaCatalana no era Trending Topic enlloc. Ràpidament molts han començat a parlar d'un complot, un boicot i una censura contra la iniciativa independentista, creant una nova etiqueta: #Croquetes, que ràpidament va esdevenir TT.

Simplement volia aclarir que Twitter funciona amb un algoritme molt particular per determinar quines etiquetes són o deixen de ser Trending Topic. La primera de les regles és que s'ha de fer servir una paraula (o combinació de lletres) nova. #ViaCatalana portava setmanes utilitzant-se i ja havia set tendència en algunes zones de Catalunya el 18 d'agost (1a forta aparició amb prop de 4.000 piulades). Només per això l'algoritme de Twitter ja la va descartar l'11 de setembre i no va esdevenir TT, mentre que #Croquetes, va triomfar.

Alguns exemples que poden ajudar a entendre la veracitat del que explico es pot observar cada divendres. L'etiqueta #FF (follow friday) és àmpliament emprada per milers d'usuaris que en recomanen d'altres. Si l'algoritme de Twitter no la tingues emmagatzemada com a una "paraula vella", seria tendència cada divendres de la setmana. I no ho és mai.

També es pot observar com els programes de televisió que utilitzen Twitter estan al corrent d'això. Una prova en són realities tipus "Gran Hermano" o "Un príncipe para Corina", que cada setmana repetien etiqueta però sumant número al darrera "GHGALA1", "Corina2". D'aquesta manera esdevenia tendència. El fet que una etiqueta es mantingui durant dies com a tendència és perquè es segueixen publicant moltes piulades utilitzant-la, però en el moment que s'experimenta una forta caiguda, desapareix per sempre.