La BBC es mofa de la crisi espanyola

Un dels programes de més audiència de la BBC i amb més temps en antena (més de 20 anys) es va mofar de la crisi espanyola en el programa emès el passat 14 de juliol.

'Top Gear' va centrar-se en realitzar una comparativa de cotxes de luxe "barats"; el McLaren 12C Spider, el Ferrari 458 Spider i l'Audi R8 V10 Spyder. Per a fer-ho van escollir com a escenari un dels països amb més crisi econòmica: Espanya. El seu objectiu era arrencar en terres britàniques (Gibraltar) i arribar fins a Madrid.

Només començar l'emissió Richard Hammond desplega un impressionant reguitzell de xifres sobre el nombre d'aturats a Espanya i de quina manera ha afectat la crisi immobiliària i econòmica al país. Amb tot, inicien la seva mofa circulant per la carretera del port de Sierra Nevada la qual, (oh, sorpresa), acaba de forma abrupta sense portar enlloc. "Em moro de ganes de trobar-me amb una carretera que porti a una ciutat, deu ser un fet increïble", apunta rient James May.


Seguidament es dirigeixen a Puerto Banús, on competeixen per veure quin és el vehicle menys fotografiat dels tres. La seva intenció és passar desapercebuts entre els flaixos dels residents però, entre tant de "mort de gana", és pràcticament impossible. El McLaren fou objecte de 438 fotografies després d'una petita volta pel passeig marítim (malgrat adverteixen que es troben en una de les zones més riques de la costa espanyola).

'Top Gear' també es va passejar per algunes urbanitzacions desertes. En la primera d'elles van organitzar un test per observar quin dels tres cotxes esportius feia menys soroll. "Aquí no viu ningú així que no haurem de patir per molestar els veïns", explica entre rialles Hammond. La segona de les urbanitzacions deserta que es troben també els deixa esmaperduts. L'estupefacció dels tres britànics dóna pas a la "brillant idea" d'ocupar un habitatge per a sopar i passar-hi la nit, sense que ningú els ho impedeixi. En la tercera i última urbanització munten un circuit urbà per comprovar quin dels tres descapotables era el més ràpid de tots.

Val a dir que el trajecte entre Gibraltar i Madrid el fan utilitzant majoritàriament autopistes. Els tres vehicles recorren la seva totalitat ocupant tots els carrils en paral·lel sense trobar-se ni un sol vehicle en tot el camí davant la seva sorpresa. És més, al sortir es troben amb un grupet de cabres al petge que han d'esquivar.

Tanmateix el moment més vergonyant és quan arriben a l'aeroport de Ciudad Real, tancat des del 13 d'abril de 2012. Hammond, Clarkson i May es passegen per les instal·lacions desertes, jugant amb els mostradors, els ordinadors i les sales d'embarcament. Després del seu mini-tour per l'interior de l'aeroport decideixen utilitzar la pista d'aterratge de quatre quilòmetres de llargada per comprovar quin dels tres cotxes assoleix la major velocitat punta. "Creus que hi haurà gaire trànsit aeri avui?", pregunta Hammond. "No, avui està tot molt tranquil", li respon Clarkson.

Ladies and Gentleman, this is Spain.


Top Gear Season 20 Episode 3 (20x03)