L'illa que mai va existir

Vivim a l'era de la informació envoltats de satèl·lits que poden arribar a fotografiar una moneda de dos euros des de quilòmetres d'alçada però, malgrat això, encara no semblem capaços de corregir errors històrics utilitzant-los. 

Així ho demostra el recent descobriment (o no-descobriment) que s'ha fet d'una illa suposadament situada entre Austràlia i Nova Caledònia amb el nom de l'Illa de Sandy (Sandy Island). Aquesta, amb una extensió aproximada a Manhattan, fou documentada el 1908 a les cartes de navegació de l'època. Aleshores tenia per nom l'Illa dels Sables (Sable Island) i feia 24 quilòmetres de llarg, convertint-se en el tros de terra més gran de la zona. Si ens remuntem al segle XVIII veurem que el navegador francès Joseph de Bruni d'Entrecasteaux s'apunta com a descobridor de la mateixa el 1792, mentre que l'any 1876 un grup de britànics asseguren que hi van navegar pel davant però mai hi van posar els peus.

Però finalment, després de molts anys, investigadors australians han donat la campanada al assegurar que l'Illa de Sandy no existeix ni ha existit mai. No és que la seva desaparició es pugui atribuir al canvi climàtic que hagués quedat coberta per l'aigua, simplement és que era una fabulació mai corregida fins a data d'avui.


El primer dubte

Ningú va qüestionar l'existència de l'illa fins que un grup de radioaficionats van decidir cercar el punt més remot a la terra des d'on transmetre la senyal. La zona escollida fou d'Illa de Sandy i una expedició s'hi va traslladar l'any 2000 revelant la següent conclusió: "L'illa no existeix". La seva denúncia fou ignorada per tots els estaments cartogràfics mundials i mai més es va tornar a parlar de tema.

Han fet falta 12 anys perquè un segon equip d'investigadors -aquesta vegada geòlegs- certifiquin que l'Illa de Sandy és una invenció. La doctora Maria Seton de la Universitat de Sydney va desplaçar-se fins les coordenades 19°15' S 159°55' E per confirmar que allà no hi havia absolutament res, només aigua amb una profunditat de 400 metres, el que feia impossible la desaparició de l'illa a causa del canvi climàtic.

Aquest és un fragment de l'entrevista que la BBC li va fer a Seton:



Una nova era

Quantes illes fantasma com la Sandy existeixen actualment? Serveis de cartografia com Google Maps ja han començat a rectificar l'errada i on abans apareixia un requadre negre ara es pot veure com hi han pintat de blau al damunt (de forma molt matussera).

El 1492 Cristòfor Colom va descobrir Amèrica. Hi ha algú disposat avui en dia a fer el mateix però a la inversa? Ara és la teva oportunitat.