Les 'maleïdes' estrelles Michelin

Un dia parlant amb el propietari d'un conegut restaurant de Girona em va dir "sempre que veig entrar algú al meu local amb la guia Michelin sota el braç ja em poso de mala llet". La meva sorpresa es va deixar notar en el meu rostre i va afegir; "simplement perquè t'adones que aquelles són persones les quals no tenen ni p*** idea sobre cuina i es deixen portar per una guia".

Home, en realitat aquest pot ser un problema però també té els seus avantatges. Els clients en la majoria dels casos sortiran del restaurant satisfets perquè, tal i com corrobora la guia, s'hi menja bé i al no tenir criteri, doncs no t'emportaràs queixes ni tampoc et deixaran malament davant els seus amics i coneguts.

Ara bé. Què passa amb tots aquells establiments que aconsegueixen una estrella Michelin? A Girona tenim el cas d'El Celler de Can Roca que enguany ha aconseguit mantenir les tres de l'any anterior, un fet excepcional i que ens omple a tots d'orgull. Arribar fins aquí és fruit de molts factors però el principal és que es premia la qualitat del menjar.

Però també són altres els restaurants que obtenen una estrella i entren a la llista per primera vegada. El passat 22 de novembre ho van aconseguir els establiments "Les Magnòlies" d'Arbúcies i "Els Brancs" de Roses. Per a ells ha significat una injecció de publicitat brutal al aparèixer en tots els mitjans de comunicació catalans però, en realitat, això els comportarà una sobrecàrrega física i mental sobredimensionada els propers dotze mesos a la qual molts no estan preparats.

La seva tasca se centrarà a partir d'ara en mantenir l'estrella que han aconseguit perquè si en la propera guia perden el guardó, aleshores serà vist com un gran fracàs. Significarà això que ja no s'hi menja bé? Amb tota seguretat no, però tanmateix el sentiment derrotista i la decepció per part dels seus propietaris pot ser devastadora i els passarà factura, d'una manera o altra.