El jutjat tomba el recurs de la professora que denunciava Educació per fer-la fora per ser mare

Consideren que hi ha un defecte de forma

El jutjat contenciós administratiu 1 de Girona ha rebutjat el recurs que havia presentat una professora contra el Departament d'Educació per haver-se sentit discriminada per part del director de l'Institut Vallvera de Salt (Gironès).

En aquesta ocasió, la professora denunciava que havia obtingut una plaça de substitució en aquest centre, però que després de ser mare i de tenir un fill amb necessitats especials no va poder incorporar-se a la feina i el curs següent el director va donar la plaça a una altra persona.

La jutgessa ha desestimat el recurs perquè considera que la dona no va presentar cap reclamació formal després que es publiquessin les adjudicacions de places.

El cas es remunta al curs 2017/2018, quan Ester Satorras va aconseguir una plaça de substituta a l'Institut Vallvera de Salt (Gironès). De tota manera, Satorras acabava de ser mare i no es va poder incorporar al centre a principis de curs, tal com estava previst. Poc després, va agafar la baixa perquè havia d'atendre el seu fill, que tenia necessitats especials. La professora es va posar en contacte amb el director de l'institut i, segons la seva versió, aquest li va prometre que el curs vinent podria mantenir la plaça que li havien atorgat.

La sorpresa va ser quan el mes de juny, la dona va rebre una trucada de direcció per avisar-la que aquella plaça l'ocuparia una altra persona. Davant d'aquesta situació, la professora assegura va enviar un correu al Departament per queixar-se de la situació i, com que no va tenir resposta positiva, finalment va decidir recórrer a la justícia.

La magistrada del contenciós administratiu ha resolt declarar la inadmissibilitat del recurs. Segons recull la sentència, la professora podria haver presentat una reclamació a l'adjudicació provisional i una altra a la definitiva explicant el seu cas, però no ho va fer. Per això, la jutgessa ha detallat que un recurs contenciós administratiu com el que havia presentat ha de basar-se sobre una causa administrativa que, en aquest cas, no s'ha produït.

A la resolució, la magistrada argumenta que els correus electrònics que la professora va intercanviar amb el Departament no es poden considerar una acta formal, ni tampoc la trucada amb el director de l'institut que la professora va explicar en la sessió oral del judici. A més, la jutgessa ha recriminat a la defensa que s'aferrés en una reclamació formal que va intentar presentar la professora quan ja s'havia acabat el període per fer-ho.

La sentència també subratlla que, quan es van produir els fets, els serveis territorials d'Educació van assegurar a l'afectada que intentarien arreglar la situació i retornar-li la plaça original, però en primera instància la dona va rebutjar-ho. La sentència afirma que la professora no volia tornar al centre i per això va demanar plaça a un altre institut llunyà, mentre obria una queixa al Departament al director del Vallvera.

Quan la demandant s'ho va repensar i va intentar recuperar la plaça per estar més a prop de casa, el termini ja s'havia tancat. Per això, Com que la reclamació es va fer fora de termini, la jutgessa no entra en analitzar el fons de la qüestió i es limita a desestimar el contenciós. Des de Comissions Obreres ja han avisat que presentaran un recurs d'apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).