Els forenses declaren que l'apunyalament fora del bar 'Cal Tiet' va ser a consciència

El fiscal rebaixa fins als 14 anys la petició de presó per homicidi i l'acusació particular la manté en 20 per assassinat

L'apunyalament a l'exterior del bar 'Cal Tiet' de Girona no va ser, en cap cas, accidental. Els metges forenses Narcís Bardalet i Jordi Matas, que avui han declarat al judici que es fa a l'Audiència, no han tingut cap dubte a l'hora d'afirmar que el processat havia de subjectar el ganivet "amb força" en el moment del crim.

Aquesta afirmació desmunta la versió que va explicar Arcila al judici. L'acusat va declarar que portava amagat el ganivet al darrere de l'esquena i que, durant la baralla amb la víctima, no era "conscient" d'haver-li clavat. El relat dels fets que va fer l'acusat -que atribuïa la ganivetada a un fet fortuït- però, no concorda amb els resultats que l'autòpsia del cadàver va revelar.

Els metges han explicat que la ferida al pit de la víctima es va fer "amb una certa intensitat". Això implica, com han precisat els forenses, que l'agressor "subjectava" el ganivet i el va enfonsar a consciència "i intencionadament" al cos de l'altre home.

A més, una altra prova que referma aquesta tesi és que la samarreta de la víctima no tenia cap tall. Per tant, abans d'apunyalar l'altre home, Arcila li va haver d'estirar la peça cap avall, perquè quedés descoberta la part del pit on va enfonsar el ganivet.

Els dos forenses, a preguntes del fiscal, també han declarat que, en el moment del crim, no necessàriament agressor i víctima havien rodolat per terra. "La ferida és compatible amb un apunyalament cara a cara", han declarat els metges a l'Audiència.

El que sí que està clar, però, és que tant Arcila com la víctima s'havien barallat. I és que al cadàver, a més de la ferida mortal, l'autòpsia també hi va trobar diverses esgarrapades i cops, compatibles amb haver caigut damunt l'asfalt i haver-s'hi arrossegat.

El fiscal rebaixa la petició de pena

Després de les declaracions dels metges, el judici ha entrat a la recta final amb l'anunci de conclusions definitives i els informes. El fiscal, Víctor Pillado, ha rebaixat a 14 anys -abans en demanava 15- la petició de pena per a José Luis Arcila.

El ministeri públic continua qualificant els fets com a homicidi, però creu que s'ha d'aplicar a l'acusat un atenuant de drogoaddicció, perquè els informes han posat de relleu que Arcila estava enganxat a la cocaïna en el moment del crim. A més, Pillado també creu que l'acusat va apunyalar la víctima cara a cara, quan el dos estaven dempeus.

L'acusació particular, per la seva banda, ha mantingut la demanda de 20 anys de presó per assassinat per a Arcila. La defensa de l'acusat ha qualificat els fets com a homicidi imprudent, i demana que se'l condemni a una pena d'entre 1 i 4 anys de presó, perquè creu que se li han d'aplicar els atenuants de confessió i de toxicomania.

Pel que fa al cambrer acusat d'encobriment per haver netejat l'arma del crim i amagar-la al magatzem, Marçal Raurich, les parts no han variat les seves peticions inicials. Les acusacions demanen una condemna de 2 anys de presó i la seva defensa, l'absolució.

Demà, l'Audiència entregarà l'objecte del veredicte als membres del jurat. A partir d'aquí, el tribunal popular es retirarà a deliberar.