L'acusat del crim fora un bar de Girona declara 'no ser conscient' d'haver apunyalat la víctima

El cambrer imputat per encobriment diu que va netejar el ganivet de cuina sense pensar que eliminava la prova principal

José Luis Arcila no ha volgut respondre ni a les preguntes del fiscal ni a les de l'acusació particular. Només ha contestat, amb un to fred i desafiant, a les que li ha formulat el seu advocat. L'acusat ha explicat que la nit del crim, el 6 de setembre del 2009, estava donant un cop de mà al propietari del bar 'Cal Tiet', un local del barri de Santa Eugènia on solia anar-hi assíduament.

Pels voltants de la mitjanit, la víctima va entrar a l'interior del local. José Luis Arcila ha dit que coneixia a l'altre home "de vista" i ha admès que dies abans hi havia tingut una enganxada perquè s'havia rigut d'ell i la seva filla.

De sobte, l'acusat ha explicat que la víctima el va començar a increpar "amb to amenaçador" perquè sortís del local, dient-li que volia parlar amb ell. Arcila ha dit que li va semblar sentir que la víctima insultava la seva filla, i que això el va encendre. Per aquest motiu, va decidir sortir del local.

Abans de marxar de darrere la barra, però, Arcila ha dit que va arreplegar un ganivet de cuina de grans dimensions, amb intenció d'espantar l'altre, perquè sabia que "era un peça". L'acusat ha dit que es va amagar l'arma entre la roba, a la part de l'esquena, i va sortir al carrer.

Un cop a fora, Arcila ha admès que havia esgrimit el ganivet quan va veure que la víctima anava "directament" cap a ell. Després, tots dos van començar a forcejar i van anar a parar per terra. Va ser llavors quan Arcila va escoltar el soroll del ganivet caient al terra i va veure que la víctima estava ferida.

No reconeix el crim

L'acusat, però, en cap moment ha reconegut haver enfonsat el ganivet al pit de l'altre home. A més, ha dit que quan els van separar i ell va marxar un altre cop cap a dins del bar, la víctima "encara estava viva".

Arcila ha reconegut que aquella nit estava "alterat", perquè havia begut whisky i consumit drogues. També ha precisat que, quan va arreplegar el ganivet, no ho va fer amb intenció de clavar-lo a la víctima, sinó perquè es pensava que l'altre anava armat. "No era una persona de fiar", ha respost al seu advocat.

L'endemà del crim, Arcila ha dit que va trucar a la seva germana, i ella li va explicar que l'altre home havia mort. L'acusat es va amagar durant un dia -entre d'altres, va anar a una obra en construcció- i després va entregar-se als Mossos d'Esquadra.

Tot i que no ha volgut respondre a les preguntes de les acusacions, tant el fiscal com l'advocat de l'acusació particular sostenen que Arcila va apunyalar la víctima a consciència. De fet, tots dos sostenen que, després del crim, l'acusat va demanar al cambrer del bar que netegés el ganivet i el fes desaparèixer i, abans de fer-se fonedís, va posar-se la jaqueta d'un altre client perquè no el reconeguessin.

José Luis Arcila s'enfronta a una pena de 20 anys de presó i a pagar 204.000 euros d'indemnització per aquest crim. El processat ja acumula fins a tres condemnes diferents: una per agredir la seva mare, una altra per robatori i una tercera per falsificar documents.

No sabia que eliminava la prova

En aquest cas, que es jutja per la via del jurat popular, també hi ha imputat un dels propietaris del bar 'Cal Tiet'. Aquest cambrer, Marcal Raurich, s'enfronta a una pena de dos anys de presó per encobriment per haver netejat la sang del ganivet amb què es va cometre el crim i, després, haver-lo amagat al fons d'una caixa del magatzem del local.

Durant la seva declaració, Raurich ha explicat que havia agafat el ganivet del terra obeint "a un acte reflex i mecànic", i que en cap moment era conscient que eliminava la principal prova de càrrec quan li va tirar aigua per treure'n la sang.

El cambrer també ha dit que ell no va veure Arcila apunyalant la víctima. Quan va sortir a l'exterior del local, els dos homes ja estaven per terra i la víctima, que es trobava al damunt de l'acusat, ja tenia el ganivet de cuina enfonsat al pit.

Raurich sí que ha dit, però, que la víctima, un cop ja estava ferida, havia agafat el ganivet i l'havia intentat enfonsat a l'acusat. I que aleshores, ell mateix li va agafar el braç per frenar-la i, quan el ganivet va caure a terra, se'l va emportar cap a l'interior del local mentre Arcila i l'altre home continuaven barallant-se.

El judici per aquest cas s'allargarà durant tota la setmana a l'Audiència de Girona. Un jurat popular format per sis dones i tres homes serà l'encarregat de decidir si Arcila i Raurich són culpables dels delictes de què se'ls acusa.