Arriba a judici el cas de l'apunyalament mortal en un bar de Santa Eugènia de Girona

El processat, José Luis Arcila, s'enfronta a una pena de 20 anys de presó i a pagar 204.000 euros d'indemnització

El crim a l'exterior del bar 'Cal Tiet', situat al carrer Agudes de Girona, va tenir lloc la matinada del 7 de novembre del 2009. Segons recull l'escrit d'acusació, l'acusat, José Luis Arcila, va entrar al local pels volts de les nou de la nit abans i, tres hores més tard, la víctima va arribar-hi ben esverada i es va començar a discutir amb l'acusat, que es trobava a l'altra punta de la barra.

Els dos homes eren del barri i estaven enemistats des de feia temps. Després d'intercanviar-se crits i insults, la víctima va sortir del bar i Arcila, aprofitant que l'altre estava d'esquena, va agafar "un ganivet de grans dimensions que es trobava darrere la barra".

L'acusat es va amagar l'arma "entre la roba" i va sortir a l'exterior per encarar-se amb la víctima. Els homes van començar a barallar-se i a forcejar i, durant la baralla, tots dos van anar a parar per terra. Aleshores, Arcila, aprofitant que l'altre estava damunt seu, va treure's el ganivet i "amb la intenció d'acabar amb la seva vida" va apunyalar-lo "a la zona del tòrax".

La víctima va quedar estesa entre dos contenidors que hi havia al carrer i va morir al mateix lloc dels fets, perquè la ganivetada li va afectar zones vitals. El fiscal, en el seu escrit, ressalta que tant l'arma com el lloc on Arcila va donar la ganivetada eren "idonis per causar la mort" de la víctima.

Quan va tenir lloc el crim, al darrere la barra de 'Cal Tiet' hi havia un dels propietaris de l'establiment. Segons recull l'escrit del fiscal, aquest cambrer, Marçal Raurich, quan va veure l'apunyalament, va "agafar l'arma homicida, la va tirar dins l'aigua de la pica del local, la va netejar i després la va amagar a dins el magatzem".

L'acusació pública destaca que, amb aquesta acció, el cambrer va voler "eliminar una de les principals proves" del crim, netejant tant la sang de la víctima com les empremtes dactilars que Arcila va deixar al ganivet.

Després de cometre el crim, José Luis Arcila es va intentar fer fonedís, però els Mossos d'Esquadra el van poder detenir dos dies després de l'apunyalament. D'ençà d'aleshores, el processat es troba a presó en espera del judici.

Homicidi i abús de superioritat

El ministeri fiscal imputa a l'acusat un delicte d'homicidi amb l'agreujant d'abús de superioritat i demana que se'l condemni a una pena de 15 anys de presó. En matèria de responsabilitat civil, l'acusació pública sol·licita que Arcila pagui una indemnització global de 142.800 euros als familiars de la víctima (en concret, la seva filla i els pares).

L'acusació particular, per la seva banda, eleva la petició de pena per a Arcila a 20 anys de presó i reclama que pagui una indemnització de 204.000 euros. D'aquests, 180.000 són per a la filla de la víctima, que en el moment dels fets tenia 6 anys.

La defensa del processat qualifica els fets d'homicidi imprudent. Aquesta part considera que s'ha d'aplicar al seu client una eximent complerta per la ingesta d'estupefaents i alcohol.

En aquest cas, també hi ha imputat per un delicte d'encobriment el cambrer i propietari del bar 'Cal Tiet' que va netejar el ganivet. Per a Marçal Raurich, tant el fiscal com l'acusació particular sol·liciten una pena de dos anys de presó. La seva defensa en demana l'absolució.

El cas, que porta la Secció Tercera, es jutjarà per la via del jurat popular. Aquest dilluns al matí, l'Audiència de Girona escollirà els membres del tribunal popular i, a la tarda, hi ha prevista la declaració dels dos imputats.

Les sessions del judici s'allargaran fins divendres al matí, quan es preveu entregar l'objecte del veredicte als membres del jurat. A partir d'aleshores, el tribunal popular es retirarà a deliberar.