A Entesa pel Progrés creuen que l'eliminació del Senat provocaria un 'retrocés' de l'autogovern

El cap de llista Rafael Bruguera creu que seria un "gravíssim error" suprimir la cambra i es compromet a impulsar el federalisme

Els candidats del PSC al Senat han assegurat que l'Entesa pel Progrés de Catalunya, formada juntament amb ICV-EUiA, és l'única opció catalanista i d'esquerres que opten al Senat. Rafael Bruguera s'ha compromès a defensar les dues línies i també a impulsar des del Senat que Espanya sigui un estat federalista. Segons Bruguera, el debat que s'ha suscitat tant en precampanya com durant la campanya sobre la utilitat del Senat és interessat per les formacions que creuen que s'hauria de suprimir perquè, segons el candidat, aquests partits el que busquen és "recentralitzar" l'Estat.

Per això, Bruguera defensa el paper del Senat i diu que és "imprescindible" que existeixi una cambra on les comunitats autònomes estiguin representades i puguin dialogar i arribar a acords. El cap de llista ha posat com a exemple que alguns empresaris catalans denuncien que altres comunitats fan "competència deslleial" per atraure empreses fent rebaixes fiscals, incentivant i, sobretot, reduint l'exigència normativa. El candidat defensa que la manera de solucionar aquestes situacions de desigualtat és debatent i arribant a pactes i a acords en el sí del Senat.

En la mateixa línia, la candidata Magda Casamitjana, ha defensat que el Senat sigui realment la cambra territorial de l'Estat i que les comunitats autònomes puguin arribar a acords per, per exemple, mancomunar serveis i compartir experiències. Pepa Celaya ha volgut deixar clar que durant la campanya ja s'estan "veient les dents al llop" i les comunitats autònomes corren el perill de perdre moltes de les conquestes autonòmiques que han fet.