Els nou pobles gironins que uniran esforços per estalviar no crearan una mancomunitat

Les trobades, concebudes com a fòrums de debat, donaran protagonisme als tècnics municipals de les diferents àrees

La reunió d'aquest matí a Calonge ha estat la segona que han mantingut els representants dels nous pobles gironins que han fet front comú per reduir despeses. Després d'engegar la col·laboració en una primera trobada a Llagostera, avui ja s'ha posat fil a l'agulla i s'ha començat a parlar de portar iniciatives sobre terreny.

En concret, l'ordre del dia de la reunió girava al voltant de dos grans eixos monogràfics: el turisme i els esports. Com ha explicat l'alcalde amfitrió, Jordi Soler, entre les propostes que s'han posat sobre la taula hi havia engegar itineraris turístics conjunts o bé col·laborar amb l'organització de proves esportives.

De totes maneres, Soler també ha volgut ser clar. De moment, s'ha posat un embrió i serà en els propers mesos quan els diferents projectes aniran veient la llum. "El que volem és veure quins punts i quines experiències tenim en comú per col·laborar i estalviar", ha concretat l'alcalde de Calonge.

La voluntat dels nou municipis és, sobretot, racionalitzar la despesa. Per això, el projecte que han engegat inclou mesures d'estalvi que repercutiran directament sobre els pressupostos municipals. Entre aquestes hi ha, per exemple, fer compres conjuntes de material o de mobiliari urbà i contractar les mateixes empreses per a l'enllumenat o la neteja.

"És evident que, si un sol municipi obre un concurs públic, el cost no serà el mateix que si ho fa més d'un, i a més, les possibilitats d'abaratir despeses es multipliquen", ha concretat Jordi Soler. Per a l'alcalde de Calonge, situacions com aquestes són les que donaran sentit a la col·laboració conjunta.

"En cap moment volem entrar en competència amb altres organismes supramunicipals, com ara els consells comarcals o la Diputació; simplement, volem aportar experiència a situacions comunes i recurrents a què ens ha abocat la crisi i superar-les conjuntament", ha ressaltat l'alcalde de Calonge.

No volem duplicar esforços

Tot i que els nou municipis facin pinya, però, els seus alcaldes també han deixat clar que no constituiran cap mancomunitat. Si ho fessin, argumenten, la mesura no serviria per estalviar. "Si creéssim una mancomunitat, l'únic que faríem seria duplicar esforços i no estaríem controlant costos de manera eficient", explica Soler.

Per això, els nou pobles han concebut les reunions conjuntes com una taula de debat. I dins aquestes trobades, més que no pas els polítics, el veritable pes el tindran els tècnics de les diferents àrees. "Es tracta de fòrums oberts, que no suposen cap mena de cost econòmic important, i que ens poden afavorir molt a l'hora de buscar fórmules per reduir despeses", ha concretat l'alcalde de Calonge.

Jordi Soler també ha estès la mà a la resta de municipis del voltant, perquè si hi estan interessats, es puguin adherir al projecte. Els diferents municipis que han impulsat aquesta iniciativa es troben repartits en tres comarques, però tot i això, entre els més allunyats, la distància que els separa no supera els 30 quilòmetres.

La majoria dels pobles són del Baix Empordà (en concret, Santa Cristina d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Platja d'Aro), però també n'hi ha del Gironès (Llagostera, Cassà de la Selva) i de la Selva (Caldes de Malavella, Vidreres i Tossa de Mar). Demà, els representants dels diferents pobles es reuniran a Vidreres, per veure de quina manera poden estalviar amb enllumenat.