Nou ajuntaments gironins fan pinya per mancomunar serveis i compartir equipaments

La voluntat és compartir els pavellons, les llars d'infants i el sòl industrial o fer compres conjuntes de mobiliari urbà

Reduir despeses sense que això vagi en detriment dels ciutadans. Aquest és l'objectiu comú que ha impulsat nou ajuntaments gironins a anar a la una per mancomunar serveis i compartir equipaments entre ells. Els diferents municipis que han impulsat aquesta iniciativa es troben repartits en tres comarques, però tot i això, entre els més allunyats, la distància que els separa no supera els 30 quilòmetres.

La majoria dels pobles són del Baix Empordà (en concret, Santa Cristina d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Platja d'Aro), però també n'hi ha del Gironès (Llagostera, Cassà de la Selva) i de la Selva (Caldes de Malavella, Vidreres i Tossa de Mar).

Excepte Platja d'Aro i Cassà, que no han pogut assistir a la trobada per motius d'agenda, els representants municipals de tots els altres pobles s'han reunit aquest matí a l'Ajuntament de Llagostera. "La crisi ha posat moltes coses al descobert i entre aquestes, els municipis ens hem adonat que tenim diferents equipaments i serveis que podem optimitzar molt més", ha concretat l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria.

Per això, els diferents alcaldes ja han posat sobre la taula què és allò que poden compartir els diferents pobles. Entre els equipaments, hi ha els pavellons esportius, les llars d'infants o els geriàtrics. Però la voluntat de sumar esforços no s'acaba aquí. "També volem compartir el sòl industrial o, per exemple, contractar tots junts una sola empresa perquè s'encarregui de netejar les parcel·les i fer les franges perimetrals per prevenir incendis", ha explicat Santamaria.

Els diferents consistoris també han plantejat la possibilitat de comprar tant material com mobiliari urbà (bancs i papereres) de manera conjunta. A més, durant la reunió també s'ha plantejat impulsar accions turístiques unitàries (aprofitant que el massís de l'Ardenya uneix els diferents pobles).

Segons Santamaria, els diferents ajuntaments ja s'han posat deures i, a partir d'ara, elaboraran un llistat de quins són aquells equipaments i serveis que es poden mancomunar. "Més endavant, el que farem serà estudiar fórmules per veure com això es porta a terme i si cal compartir alguna despesa", ha explicat l'alcalde de Llagostera.

La propera reunió, al novembre

La propera reunió entre els diferents pobles es farà els dies 7 o 8 de novembre a Calonge. En aquesta segona trobada, els representants polítics i tècnics dels municipis tractaran, entre d'altres, temes relacionats amb el turisme i l'esport. A més, aquell mateix mes es farà una altra reunió -aquest cop, a Vidreres- per parlar sobre temes d'enllumenat elèctric i subministraments d'energia.