Els candidats gironins debaten sobre infraestructures i turisme per sortir de la crisi

PSC, CiU, ERC-RCat-Catalunya Sí, PP i ICV-EUiA exposen quina creuen que ha de ser la gestió del futur de l'Aeroport de Girona i què cal fer amb Ryanair

El futur del l'aeroport de Girona i la davallada de vols de Ryanair han provocat els primers enfrontaments entre candidats a les eleccions generals. Magda Casamitjana (PSC), Coralí Cunyat (CiU), Teresa Jordà (ERC-RCat-Catalunya Sí), Enric Millo (PP) i Marc Vidal (ICV-EUiA) només han coincidit en destacar que l'aeroport és clau per al desenvolupament futur del turisme a la demarcació i que és una infraestructura que cal mimar.

Per contra, la gestió de la infraestructura ha estat l'aspecte que més discrepàncies ha creat. Mentre que els nacionalistes, Cunyat (CiU) i Jordà (ERC), creuen que el futur de la gestió passa perquè el govern espanyol traspassi la titularitat de l'aeroport al Govern de la Generalitat. Les candidates opinen que només una gestió propera i més capacitat inversora reinvertint els beneficis recaptats amb les taxes és la recepta perquè l'aeroport de Girona no passi a ser un aeroport de segona.

"És un error creure que el problema de l'aeroport és la titularitat", ha rebatut el candidat del PP, Enric Millo. Segons el popular, la titularitat "no és la clau" sinó crear un ens de gestió amb una majoria de participació privada. "L'aeroport català ha de ser català, públic i de gestió compartida", ha opinat el cap de llista ecosocialista, Marc Vidal, que alerta que el que no es pot repetir és l'actitud de "nou ric" que ha acabat sobredimensionant algunes infraestructures innecessàries en detriment d'altres que calien. "Que l'aeroport s'ajusti a les necessitats que tenim", ha conclòs Vidal.

Els caps de llista del PSC i CiU han excusat la seva presència malgrat l'havien confirmada. En el lloc dels socialistes, la candidata Magda Casamitjana, ha dirigit dures crítiques contra el Govern de CiU per la "mala gestió" que, segons ells, han fet en l'afer Ryanair. "Hi havia un pacte", ha refermat Casamitjana que considera que és imprescindible arribar a un acord amb l'aerolínia i ha instat el Govern a treballar per aconseguir-ho. "El conseller Recorder diu sempre què cal fer però no ho fa", ha criticat Casamitjana. "El Govern treballa, però és un interlocutor molt complicat", ha conclòs Cunyat (CiU).

Els candidats consideren que les infraestructures són clau per aconseguir sortir de la crisi, tant per a potenciar les exportacions de les empreses com el turisme, dos sectors estratègics. Crítiques contra l'aturada del desdoblament de l'N-II i promeses de desencallar les obres ha estat una altra de les reivindicacions, ja històrica a les comarques gironines. També han instat a acabar definitivament les obres de l'alta velocitat.