Mossos i Policia de Girona compartiran sistema de comunicació per millorar la coordinació

És un prova pilot i l'objectiu és implantar-lo al conjunt de Catalunya al llarg del mandat

Des de fa dos anys, establir sistemes per millorar la comunicació i la coordinació entre Mossos d'Esquadra i Policies Locals ha estat una reivindicació constant dels dos cossos policials. Al llarg d'aquest any ja han compartit el nou sistema de comunicació en algunes ocasions, com les Festes del Tura d'Olot, la manifestació antiracista de Salt o el festival Acústica de Figueres. El pla pilot que engeguen a les comarques gironines preveu que els mossos i 21 policies locals puguin estar en contacte permanent per ràdio, a través de la xarxa Rescat de comunicacions.

El director general de la Policia, Manel Prat, ha explicat que l'objectiu és tenir els resultats d'aquesta prova pilot en un termini de sis o nou mesos. Després, els avaluaran i estendran el sistema de comunicació arreu del país. Prat ha explicat que l'objectiu és que a través de la xarxa Rescat tots i cadascun dels cossos que poden intervenir en una emergència -Mossos d'Esquadra, policia local, bombers, protecció civil o agents rurals- puguin comunicar-se. "L'únic que fem és aplicar el sentit comú", ha afirmat Prat.

La xarxa Rescat és un sistema de comunicació que permet que cada cos policial o d'emergències tingui el seu propi canal per comunicar-se. El projecte el que preveu és crear-ne un de conjunt perquè pugui augmentar la coordinació en casos d'emergència. La feina no és només la de crear un canal de comunicació, també caldrà crear un nou protocol, un nou llenguatge perquè ara cada cos fa servir el seu propi i avaluar com funciona. Segons Prat, és un pas més per aconseguir tenir la Policia de Catalunya aplegant tant les policies municipals com els mateixos Mossos d'Esquadra.

El cap de la Policia Local de Girona, Josep Palouzié, ha avançat que estrenaran el nou sistema de comunicació durant les Fires de Girona. Hi haurà un canal obert a la sala regional a través del qual es podran comunicar els dos cossos. Que tinguin un canal per parlar augmentarà l'eficàcia, millorarà el temps de reacció i evitarà destinar més recursos dels necessaris en un servei com, per exemple, que es presenti una patrulla de cada cos a una avís.