Alfred Bosch (ERC) farà costat als pobles que no vulguin retornar la bestreta a Espanya

El candidat republicà al 20-N subratlla que aconseguiran "la llibertat nacional" només si la gent els "acompanya"

"Si decidiu plantar-vos davant l'administració de l'Estat i no retornar les bestretes, aquí tindreu un defensor", ha manifestat Bosch avui des de Lloret, a la vegada que ha recordat que alguns alcaldes republicans ja han pres aquesta decisió. El candidat d'ERC al 20-N ha afegit que lluitaran "pacíficament" per trobar una "solució" a Madrid davant d'aquest problema que afecta les arques municipals.

Bosch ha insistit, com a "lliçó que dóna la gent dels pobles", que "si escoltes, t'escoltaran". "La proximitat és la clau, cal incorporar tots els problemes de la gent", ha afegit en aquest sentit. Per la seva banda Junqueras ha alertat, però, que el partit té un compromís "molt intens" amb la gent que pot resultar "molt incinerador" ja que "crema molt". Bosch ha apuntat, també, que la "proximitat afavoreix" ERC, ja que els millors resultats acostumen a aconseguir-los a les localitats més petites, segons ha recordat.

Durant la cloenda de la Trobada Municipalista Junqueras també ha reflexionat que després de les eleccions generals hi haurà 2 anys i 8 mesos sense compromisos electorals, un temps durant el qual cal treballar, segons el president d'ERC, ja que quan arribi el següent cicle electoral "no hi haurà gaire capacitat de maniobra". Per això que ha posat deures als membres del partit reflexionant que "no pot ser que a un poble tinguem l'alcaldia i al del costat no tinguem cap regidor".

D'altra banda, Junqueras ha volgut subratllar la importància del municipalisme argumentant que "sovint actua com a primera i darrera trinxera de l'estat del benestar". "Quan s'ensorra tot el del voltant la gent ve al món municipal" i demana solucions a problemes que fins "desborden" la gestió dels ajuntaments, ha explicat el president d'ERC i també alcalde de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat). En aquest sentit Junqueras també ha insistit que "quan les coses no van bé a nivell nacional", el món municipal actua com una "xarxa que permet resistir". Ha fet una crida a aproximar-se a la gent ja que llavors serà "més densa" la xarxa que els dóna suport.

Junqueras ha aprofitat també per reflexionar que ERC ha de ser "flexible" però també tenir "rigidesa en l'estructura".

La supressió de ministeris com a mesura d'austeritat

Bosch ha volgut pronunciar-se sobre les retallades en salut, aprofitant que la cloenda s'ha celebrat a Lloret, una de les localitats de la Selva Marítima que des del 17 d'octubre té l'ambulatori tancat a les nits, seguint la reordenació de l'atenció urgent del Departament de Salut. Bosch ha manifestat que com a mesura d'austeritat caldria eliminar el Ministeri de Sanitat, abans de suprimir hores d'atenció al públic en ambulatoris o hospitals. El candidat republicà al 20-N ha reflexionat que la majoria de competències d'aquest ministeri han estat traspassades, i que "les poques" que li queden podrien passar a un altre organisme estatal. Per això que la seva supressió suposaria "estalviar diners que no repercuteixen en la salut de la gent".

La mateixa solució proposa Bosch per als ministeris d'Ensenyament, que subratlla que ja ha traspassat les seves competències a les comunitats, i per al de Cultura. El candidat republicà al 20-N ha recordat que el Congrés va aprovar el 2003 la supressió del Ministeri de Cultura i encara no s'ha fet efectiva. "Només jugant fort es podrà aconseguir que aquests estalvis siguin reals, sense afectar la sanitat, la cultura i l'educació de la gent", ha argumentat Bosch.