La rectora defensa que la Universitat de Girona no es pot permetre més retallades

Un centenar d'estudiants interrompen amb pancartes i crits l'acte d'inauguració del curs acadèmic

Els ajustos econòmics i el futur de la universitat en els pròxims deu anys vista han estat dos dels temes que han centrat l'atenció en la sessió inaugural del curs acadèmic 2011-2012 de la Universitat de Girona. La sessió inaugural ha anat a càrrec del vocal del Consell General del Poder Judicial Carles Cruz, amb el títol 'I la llei, què hi diu?'.

Durant l'acte, s'han donat a conèixer algunes xifres del darrer curs a la universitat de Girona, com que va acollir 14.510 alumnes, un 5% més que el curs anterior. La UdG havia aprovat un pressupost de 95,4 MEUR per al 2011 que ha hagut de reduir en 9,5 MEUR a instàncies de la secretaria d'Universitat en la línia dels plans d'ajustament econòmics que s'han aplicat a tots els departaments del Govern.

Durant el seu discurs, la rectora ha defensat que la UdG s'ha caracteritzat per un "equilibri pressupostari i pel rigor i la prudència econòmica". "És un projecte sense improvisacions ni urgències", ha manifestat Geli que ha reconegut que mai en vint anys d'història de la universitat mai s'havia viscut un període "de recessió".

Geli ha afirmat que la UdG és conscient de la duresa econòmica del moment actual però també s'ha mostrat ferma en la defensa de la universitat pública. La rectora ha dit que la UdG no es pot permetre més retallades. "La Universitat de Girona, com a institució, no té el costum de cridar sinó d'establir uns paràmetres de funcionament sostenible amb una feina ben feta, constant", ha argumentat Geli.

El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, també ha assistit a la inauguració del curs acadèmic i ha defensat que "l'herència econòmica" que ha rebut el Govern ha obligat a emprendre els reajustaments. En el cas universitari, Castellà ha defensat que repensar el model de finançament de les universitats i no primar el creixement -com s'ha fet fins ara, ha dit- sinó la qualitat. En aquest sentit, ha afirmat que la Universitat de Girona no és una universitat territorial sinó que té una vocació "nacional" i que combina amb "excel·lència" les seves missions de docència, recerca i transferència.

La nota positiva de la jornada ha estat la notícia que ha donat Geli a l'auditori que ha assistit a l'acte. L'Estat ha comunicat aquest mateix divendres que el projecte que ha presentat la UdG amb les universitats de les Illes Balears, Perpinyà i París VI ha estat acceptat. El projecte, per tant, entra a formar part del Campus Euromediterrani del Turisme i l'Aigua.

Els estudiants interrompen l'acte

La sessió inaugural del curs acadèmic ha estat interrompuda en diverses ocasions per estudiants crítics amb les retallades a la universitat. Primer, unes 150 persones -també hi havia personal d'administració- s'han concentrat amb pancartes a l'entrada de l'església de Sant Domènec, que acull l'Aula Magna de la Universitat. Un cop ha començat l'acte, però, han entrat a dins i amb olles i crits han intentat boicotejar l'acte en dues ocasions. Ho han fet des de la part posterior de l'església.

Poc després d'un quart d'una, els estudiants han sortit de l'aula magna però han tornat a fer acte de presència. En aquesta ocasió els estudiants han entrat fins l'escenari on hi havia les autoritats i han interromput el discurs de la rectora, que ha fet l'intent de convèncer-los, però sense èxit. Allà, una jove estudiant ha llegit un manifest en contra de les retallades. Acte seguit, han marxat de la sala amb crits a favor de la "universitat pública i de qualitat".