Descobreixen dues criptes en la rehabilitació del convent de Sant Agustí de Castelló d'Empúries

També hi han trobat restes òssies que seran estudiades

Les obres de rehabilitació de l'antic convent de Sant Agustí de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) han posat al descobert dues criptes i un túnel subterrani de grans dimensions anterior a la construcció del centre de culte.
Per aprofundir en el coneixement de l'espai, Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó ha promogut ara una excavació arqueològica a la zona amb l'objectiu de documentar i mostrejar les estructures existents al subsòl del convent: els dos ossaris i el túnel, a més d'un altre espai subterrani sota la paret del costat nord de l'antiga església. A més, es farà també un estudi paleontològic de les restes òssies humanes que s'hi ha localitzat. L'objectiu final del projecte és aconseguir que l'antiga església sigui un espai visitable i es converteixi en una sala d'activitats culturals.
 
El convent està catalogat i està inclòs al Pla Especial del Centre Històric del municipi com a monument històric. Es va construir entre els segles XVII i XVIII en substitució de l'antic convent del mateix ordre religiós, d'època medieval, situat a extramurs de la vila comtal emmurallada i que datava del segle XIII.

La destrucció del primer edifici a causa de les guerres i les invasions franceses, especialment el segle francès del 1655, va provocar el trasllat dels monjos agustins a intramurs i al construcció d'un nou convent durant la segona meitat del segle XVII, molt més ampli, al centre de la població. L'equipament, situat al punt més al del Puig Mercadal, conserva el campanar, les dependències i l'antiga església, el túnel subterrani i restes de pintures d'estil neoclàssic.

La zona del Puig Mercadal és un dels nuclis originaris de la població i comparteix emplaçament amb l'antic castell de Castelló, la primera residència dels Comtes d'Empúries. Es creu que el túnel localitzat podria estar relacionat amb aquesta construcció perquè ja s'havia documentat en escrits dels segles XVII i XVIII.

L'excavació s'emmarca en el projecte de rehabilitació i conservació de l'edifici que impulsa l'Ajuntament i que compta amb el suport de la Diputació de Girona.