La vigilància privada i el dispositiu policial frenen els robatoris als camps de fruiters de l'Empordà

Només al Baix Empordà, els mossos han escorcollat més de 50 vehicles i han identificat 130 persones

Any rere any, els robatoris als camps de fruita de l'Empordà s'han convertit en un veritable maldecap per als pagesos. I és que, més enllà dels petits furts, els camps també es poden convertir en terreny abonat per als qui volen carregar grans quantitats de fruita o endur-se'n gasoil i maquinària (com ara eines i bombes de reg).

Durant les últimes campanyes, els Mossos d'Esquadra han intensificat el patrullatge pels fruiters de l'Empordà. Coincidint amb l'època de recollida (entre juny i octubre), els agents recorren els camps amb moto durant el dia, i de nit munten controls a les carreteres, amb l'objectiu d'evitar que els lladres puguin sortir-se amb la seva.

Només al Baix Empordà, aquesta campanya els mossos han escorcollat més de 50 vehicles sospitosos i han identificat 130 persones. "Per lluitar contra aquesta problemàtica, a més, el que fem és estar en contacte permanent tant amb els pagesos com amb els alcaldes de la zona, que ens avisen si detecten res de sospitós", explica el sotsinpector dels mossos a la Bisbal d'Empordà, Fran Nieto.

El petit furt, difícil d'evitar

Entre altres, al Baix Empordà els agents patrullen per la zona d'Ullà, Gualta i Fontanilles. En aquest darrer municipi és on es troben els camps d'en Francesc Fuster, un pagès que cada any cull més de 1.000 tones de préssecs i pomes.

"És difícil evitar que un cotxe es pari i t'agafi una bossa de pomes, però allò preocupant era que també ens agafessin el gasoil dels tractors i alguna màquina", explica. I hi afegeix: "Ara, però, la presència dels Mossos d'Esquadra als camins fa que els lladres s'ho pensin dues vegades a l'hora d'agafar les eines".

A més dels pagesos, els alcaldes de la zona també asseguren que els robatoris han anat a la baixa. "Abans s'emportaven fruita o verdura per consum propi, però últimament ja carreguen cotxes sencers", explica l'alcalde d'Ullà, Josep López.

"Ara, però, la pressió policial ha fet baixar aquests casos", hi afegeix l'alcalde. De fet, sense anar més enllà, aquest estiu un control de mossos va aturar una furgoneta sospitosa que anava carregada de pebrots.

La vigilància privada, efectiva

Aquest 2011, farts dels robatoris, els pagesos de l'Armentera i Ventalló es van organitzar i van contractar guardes de camp. Armats amb fusell, els guardes han treballat en coordinació amb els mossos. Aquest servei també s'ha portat a terme al municipi de Foixà (Baix Empordà).

Com explica el seu coordinador, Xavier Aupí, d'ençà que van començar el servei i fins aquest octubre, cada nit han fet més de 100 quilòmetres de mitjana recorrent els camins rurals. "Sobretot, hem fet molts controls d'accés, identificant persones i apuntant matrícules de vehicles sospitosos", precisa. Totes les dades que recollien les enviaven als Mossos d'Esquadra.

A més de foragitar els lladres (durant cinc mesos, no hi ha hagut cap robatori a les zones on patrullaven) els vigilants també han fet algun servei curiós. Per exemple, a Foixà, van registrar un cotxe que portava quinze garrafes d'aigua en plena matinada. Com que el conductor els va semblar sospitós, el van seguir i van trobar que periòdicament anava a regar una plantació de marihuana al costat del riu. "Hi havia setze plantes, i el que vam fer va ser informar-ne als mossos", concreta el coordinador dels guardes.

Ara, els guardes ja han acabat el servei per aquesta campanya. De cara a l'any vinent, però, set ajuntaments de l'Empordà (entre els quals hi ha la Tallada) ja s'han interessat per contractar el seu servei a través d'un consorci.

A la zona de l'Armentera, el cost dels vigilants l'han assumit íntegrament els pagesos. En total, han estat una seixantena d'ells, que han pagat 300 euros cadascun de mitjana.

"Excepte un furt testimonial de tres litres de gasoil, hem tingut tranquil·litat absoluta", explica el president de l'associació de pagesos, Narcís Poch. "La veritat és que el servei ha anat molt bé, i s'ha incrementat la sensació de seguretat", hi afegeix Poch.

Els casos es desplacen

De totes maneres, però, si bé en aquestes zones fruiteres els robatoris han anat a la baixa, no ha passat el mateix en altres llocs. El delegat d'Unió de Pagesos a l'Alt Empordà, Toni Casademont, explica que als camps de cereals aquesta davallada no s'ha notat.

"Si bé els robatoris de gasoil i animals han anat a la baixa, a llocs com Castelló d'Empúries, Fortià, Riumors o Peralada, els robatoris de màquines i estris no han baixat", explica. Per exemple, aquest estiu a ell mateix se li van endur la bateria d'una recol·lectora, i a un altre pagès de Riumors, li van robar una màquina d'abonar a ple dia remolcant-la amb un tot terreny.

Casademont també indica que la vigilància privada els ha comportat que, de retruc, els robatoris s'hagin traslladat. "El que ha passat és que la problemàtica s'ha traslladat als pobles del voltant, i el que ens cal és una solució ferma per part de l'Administració", indica.

Per lluitar contra els robatoris, el portaveu d'UP també ha explicat que, des del sindicat, es vol tenir un registre amb les matrícules i el número de xassís de la maquinària que fan servir els pagesos gironins. "La nostra intenció és recollir les dades i enviar-les als mossos, perquè les incloguin als seus fitxers per si mai passar res", ha conclòs.