L'església de Sant Fèlix de Girona ja és una basílica

El cardenal Antonio Cañizares presideix la cerimònia de consagració i assegura que la fe és l'únic camí per sortir de la crisi

Aquest diumenge a les dotze del migdia ha començat la festa de proclamació del títol de basílica a l'església de Sant Fèlix de Girona. La nau del temple estava totalment plena quan el bisbe de Girona, Francesc Pardo, acompanyat del cardenal Antonio Cañizares Llovera han pujat a l'altar. El bisbe, ha iniciat la missa d'acció de gràcies agraint l'assistència del cardenal, prefecte de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments. "Heu vingut de Roma", ha començat el bisbe que continuat destacant la importància d'aquest acte per a la ciutat de Girona.  

Segons Francesc Pardo, el nou títol de basílica menor referma els llaços que vinculen la ciutat amb Roma i el Papat. Un fet que serà un record permanent i un estímul per a tots els fidels a professar la seva fe. El bisbe ha llegit el decret del papa Benet XVI pel qual el conegut temple de Sant Fèlix adquireix el títol de basílica menor. Un cop acabada la lectura s'ha pogut escoltar el repic de les campanes de l'interior de l'església mentre els assistents aplaudien. Durant la cerimònia, els assistents han cantat diverses cançons com l'"Al·leluia" i la pregària a la Verge Maria.  

Desenvolupament de l'acte

Després de la missa solemne de diumenge i de la lectura del decret de proclamació, el cardenal Antonio Cañizares ha realitzat una homilia que ha comptat amb la lectura del llibre del profeta Isaïes. Posteriorment s'han ofert els dos símbols que tenen les basíliques i que s'incorporaran al temple com a record; el conopeu, una umbrel·la basilical que recorda a la s'utilitzava quan arribava el Pontífex i el tintinacle o campanaret, una campana que manté la imatge del campanar de Sant Feliu i que servia per anunciar l'arribada del Papa.  

Quan han situat les ofrenes als dos costats de l'altar, el cardenal Cañizares ha realitzat la lectura d'un text on ha fet referència als moments difícils, econòmics i socials, que viu gran part de la població. "Sembla que estem en un moment on l'únic que compta és l'individualisme i el 'sálvese quien pueda' " ha declarat. Segons el cardenal, la fe i la comunió són les úniques opcions per sobreviure en aquests moments dificultosos i ha destacat el compromís especial que l'església de Sant Fèlix adquireix al convertir-se en basílica i ha pregat per que tothom pogués arribar a experimentar "la joia" de formar part de l'església on "Crist és present". El discurs del cardenal Cañizares ha finalitzat donant gràcies a tots els religiosos i ciutadans i desitjant que "Sant Feliu i Sant Narcís sempre us protegeixin. Amén".  

Un canvi que provoca "il·lusió"

Els assistents a la cerimònia s'han mostrat il·lusionats i contents davant el canvi que suposarà per a la ciutat de Girona. Segons alguns d'ells el fet de nomenar basílica l'església de Sant Fèlix serà un al·licient més per a turistes i destacarà la importància històrica i patrimonial que conté el temple. Entre el públic que s'ha acostat fins a l'església de Sant Feliu hi havia pesonalitats de l'àmbit polític, econòmic i social de les comarques gironines com l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé.