Iaeden i 'Salvem' volen que el nucli de La Vall de Santa Creu es declari Bé Cultural d'Interès Local

Les dues entitats ecologistes volen garantir la seva protecció ara que el Govern preveu excloure-la del Parc Natural del Cap de Creus

Tant la Institució Alt Empordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN) com la plataforma Salvem l'Empordà insten a les administracions a tramitar l'expedient perquè pugui ser declarat Bé Cultural d'Interès Local i demanen que també es vagi més enllà. Concretament, que el Departament de Cultura el declari també Bé Cultural d'Interès Nacional, atesa la "importància dels valors que presenta aquest nucli de població i la seva relació història i directa amb el conjunt del monestir de Sant Pere de Rodes.

En un comunicat emès aquest dijous, consideren que aquest nivell de protecció "ja s'hauria d'haver fet fa molt temps" i per això esperen estar a temps de "salvar-la" dels interessos polítics i urbanístics.

D'acord amb la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català (DOGC núm. 1807, d'11.10.1993), en els cas de municipis de menys de 5.000 habitants, és el Consell Comarcal qui té la competència de declarar els BCIL.

La modificació dels límits del Parc Natural del Cap de Creus que aquests dies es presenta dins el debat de les lleis òmnibus al Parlament de Catalunya, "posa en perill", segons les dues entitats, la conservació d'aquest nucli i del seu entorn. L'esmena que la Direcció General de Polítiques Ambientals té previst proposar durant el tràmit parlamentari de la llei òmnibus aquest mes, referent a la modificació de la Llei 4/1998 de protecció de Cap de Creus, pretén protegir la Vall de qualsevol nova construcció. Però, fora de parc, el nucli de la Vall de Santa Creu dependrà de l'ajuntament de Port de la Selva i del planejament urbanístic que aquest consideri i que la Comissió d'Urbanisme li accepti.

Afegeixen que no confien en els crtieris de l'ajuntament ni la comissió i recorden que l'última vegada que el Port de la Selva va revisar el seu planejament municipal, aquest es va anul·lar via sentència judicial justament perquè pretenia urbanitzar a la Vall de Santa Creu.