SI denuncia que la Llei Òmnibus suposa una 'agressió' al Parc Natural del Cap de Creu

Strubell considera que és "un atemptat a la integritat" del parc natural "inacceptable"

SI ha recordat que l'alcalde del Port de la Selva Genís Espinart (CiU) defensava l'any 2004 la urbanització del nucli protegit amb l'elaboració d'un POUM que es va aprovar el 4 de novembre del 2003 per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona i va comptar amb el suport de la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat. Strubell ha recordat també que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictar dues sentències concloents on s'anul·lava el Pla Especial de protecció del Cap de Creus per haver exclòs el nucli de la Vall de Santa Creu i, per una altre costat, obligant a canviar el Pla General del Port de la Selva que preveia la urbanització de la Vall de Santa Creu. Segons Solidaritat, CiU ignora que la Llei del sòl els impedeix modificar els límits del Parc Natural mitjançant la Llei de simplificació i regulació. 

Strubell ha reconegut que des del seu grup no entenen que una qüestió com aquesta s'hagi d'incloure en una llei que té per objectiu simplificar l'administració. "Que té que veure amb aquests objectius?", ha preguntat. El diputat de SI ha considerat que "només s'explica si darrera hi ha un projecte urbanístic que beneficia uns pocs i serveixi per alterar un dels últims reductes de la Costa Brava que no ha estat modificat durant tot el segle XX".

Ha criticat que els arguments de Govern a favor de la urbanització de la Vall de Santa Creu és que "és una realitat urbanitzada i contradictori en la inclusió dins d'un parc". "Això és radicalment fals", ha assenyalat Strubell. En aquest sentit, ha criticat que volen permetre la construcció de 8 i 15 cases noves, quan actualment i durant tot el segle XX n'hi ha hagut només 30.

En aquest context, ha acusat el Govern de "voler estendre el perímetre urbanitzable per permetre més especulació i desvirtuar del parc". "CiU és molt aficionat a que les seves actuacions obeeixen al seu programa electoral", ha manifestat, al temps que ha assenyalat que en el programa de CiU pel que fa als parcs naturals enlloc parlar d'excloure la Vall de Santa Creu.

Crida a la resta de partits a donar-hi suport

Strubell ha demanat a la resta de grups "a concretar els comentaris que han fet en el sentit de veure la irregularitat que pretén aquesta inclusió dins de la primera llei òmnibus d'aquest pas" i ha convidat a que es creï un consens al voltant de la necessitat de suprimir el capítol sis del títol setè. "Ens felicitem que alguns grups s'hagin pronunciat en aquest sentit", ha dit. Ha explicat que no han mantingut converses amb CiU perquè la comissió que elaborarà la llei serà el lloc adequat per fer-ho.

Preguntat per què van rebutjar les esmenes a la totalitat al paquet òmnibus, Strubell ha remarcat que "la política són gestos" i no va donar suport a l'esmena a la totalitat d'ICV-EUiA a la primera llei òmnibus al valorar el "gest" fet per CiU "de no fer una lectura única dels continguts de les lleis".