Salvem l'Empordà 'emmarca' la Vall de la Santa Creu per reclamar que no s'exclogui del Parc Natural

L'entitat assegura que darrere la modificació "hi ha interessos urbanístics" i el Govern diu que obeeix a un error de límits

La Vall de la Santa Creu és un petit nucli que es troba dins el camí que porta cap al monestir de Sant Pere de Rodes. Està format per unes 30 cases i pertany al terme municipal del Port de la Selva. La Generalitat, dins la nova Llei Òmnibus, ha decidit excloure el nucli (de 2,1 hectàrees) de l'espai protegit del Parc Natural del Cap de Creus.

Aquesta decisió ha encès els ànims dels ecologistes, que ja han guanyat dos contenciosos administratius per evitar que la Vall de la Santa Creu es desprotegeixi. Salvem l'Empordà sosté que la modificació només obeeix a interessos urbanístics. Segons ressalta la seva portaveu, Barbara Schmitt, un cop tiri endavant la desprotecció, "es permetran construir entre vuit i quinze cases noves, la qual cosa suposarà un increment del 50% respecte les que hi ha ara".

Els ecologistes ja han presentat al·egacions a l'avantprojecte de llei que impulsa el Govern, però aquest diumenge han decidit portar la protesta a peu de carrer. Per això, han 'emmarcat' de manera simbòlica aquest petit nucli de l'Alt Empordà.

Dos activistes, que vestien granotes amb el lema 'Ni un pam de net' a l'esquena, han plantat un marc de fusta a l'entrada del poble. Després, un fotògraf vestit a imatge dels de principis de segle XX -amb boina i bigoti- feia fotografies de record en blanc i negre de tots aquells qui es volguessin retratar amb el paisatge de l'indret.

D'aquesta manera, com ha concretat Schmitt, es volia immortalitzar "el paisatge de l'últim veïnat de la Costa Brava que no ha estat destruït per la febre urbanística". L'acció s'ha emmarcat dins una jornada reivindicativa organitzada per Salvem l'Empordà, que s'ha completat amb una caminada i un dinar popular.

Subsanar un error

La Generalitat, per la seva banda, ressalta que l'exclusió no obeeix a cap voluntat urbanística, sinó ue es fa per corregir un error pendent des de la creació del parc, el 1998. Aleshores, es va incloure el nucli com a espai protegit, cosa que feia que fos sòl no urbanitzable, i que no es poguessin fer actuacions de millora als habitatges.

El conseller d'Agricultura i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, afirma que l'única cosa que es fa és "donar sortida a una situació que fa molts anys que s'hauria d'haver corregit". Pelegrí assegura que, de cap manera, l'exclusió de la Vall de la Santa Creu es fa "amb voluntat d'incrementar la pressió urbanística" i que no tindrà cap repercussió amb la biodiversitat del Parc Natural del Cap de Creus.

Els ecologistes, però, no es creuen aquests motius. "Aquí només hi poden haver interessos urbanístics, perquè no es va començar a argumentar l'error de límits fins que l'any 2004 va sortir el planejament urbanístic del Port de la Selva", explica Schmitt. Salvem l'Empordà ja ha avançat que, si cal portar l'afer fins als tribunals, hi anirà.