SOS Costa Brava pressiona l'Ajuntament de Palafrugell perquè blindi les cales

Més concretament Aigua Xelida, Llafranc, Tamariu i Calella

La plataforma SOS Costa Brava ha demanat a l'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) que insisteixi al Departament de Territori i Sostenibilitat a l'hora d'incloure algunes zones no consolidades en el Pla Director Urbanístic (PDU) del litoral gironí.
L'entitat ha recordat que hi ha dos polígons de sol urbà no consolidat a Aigua Xelida i diversos polígons a la muntanya de Sant Sebastià de Llafranc, a Tamariu i a Calella -tots ells dins del terme municipal de Palafrugell-. Per això ha demanat al consistori que s'hi incloguin dins del PDU i es blindin davant de futures noves construccions. A més, la plataforma ecologista creu que el Pla d'Ordenament Urbanístic Municipal (POUM) vigent contempla "desmesurats creixements" de població.
 
De fet, des de SOS Costa Brava han recordat que l'anterior es va haver de modificar arran de "l'anul·lació per sentència judicial". Ara, critiquen que l'actual POUM manté l'aposta per a segones residències en els diferents nuclis que formen el municipi, tot i tenir un parc amb 1.000 habitatges buits o inacabats.

Pel que fa als polígons que demanen incloure en el PDU, la plataforma ha afirmat que a Aigua Xelida s'hi contempla un complex de 33 xalets de luxe i un hotel en una zona amb grans pendents i amb un important impacte visual. Per altra banda, a Llafranc hi ha un àmbit "on es poden construir fins a 17 habitatges" a la part alta de la muntanya, en què hi ha una gran pendent i també podrien representar un impacte visual important.

En els polígons no consolidats de Tamariu i Calella es podria traduir amb una transformació que afectaria de forma "greu" en l'impacte paisatgístic de "la primera línia litoral" de Palafrugell. El conjunt d'entitats també lamenta que la seva urbanització suposaria "la pèrdua d'espais amb pinedes i cobertura arbrada".

De moment, l'Ajuntament de Palafrugell ha respost que parlaran amb la Generalitat per saber si es poden incloure aquestes extensions dins del Pla Director. Així ho han explicat les dues parts després d'una reunió aquest dilluns. SOS Costa Brava s'està reunint amb tots els ajuntaments del litoral gironí per explicar-los el posicionament de les entitats ecologistes davant del PDU.