Banyoles, Ripoll i Olot, els municipis catalans amb més qualitat de vida

Així ho determina un estudi de la Universitat d'Oviedo

L'informe també estableix un llistat de les poblacions on es viu pitjor, i no hi ha cap localitat catalana entre les 50 que tenen menys qualitat de vida. De fet, una de les conclusions de la recerca és que al nord i al centre de l'estat espanyol és on es viu millor, mentre que la qualitat de vida és pitjor al sud. El municipi on pitjor es viu és Barbate (Cadis).

Els investigadors -Eduardo González, Ana Cárcaba i Juan Ventura- remarquen que cap de les 10 ciutats més grans de l'Estat apareix en el 'top 50'. Això sí, d'entre les grans ciutats, Barcelona ocupa la primera posició, la 75a. La segueixen Bilbao (106a), València (170a), Saragossa (194a), Múrcia (240), Palma de Mallorca (245), Madrid (246), Sevilla (358), Màlaga (438) i Las Palmas de Gran Canaria (488).

Pel que fa a les 10 localitats de l'Estat on millor es viu, encapçala la llista Pamplona, seguida -per aquest ordre- de Laredo (Cantàbria), Sòria, Jaca (Osca), Torrelodones (Madrid), Zafra (Badajoz), Banyoles -en setena posició-, Getxo (País Basc), Tres Cantos (Madrid) i Burlada (Navarra). Ripoll ocupa el 15è lloc del rànquing, Olot el 19è, Sant Gugat del Vallès el 22è, Torelló el 23è, Girona el 24è, Mollerussa el 28è, la Garriga el 36è, Vic el 41è i Igualada el 43è.
 
L'estudi ha tingut en compte les 643 localitats més grans de l'estat espanyol -per sobre de 10.000 habitants- i s'ha realitzat amb dades del 2001, ja que, segons argumenten els investigadors en l'estudi, són les més recents que hi ha disponibles. En les localitats de la mostra estudiada, hi viu el 76,3% de la població estatal. La recerca avalua aspectes com el consum, els serveis socials, l'habitatge, el transport, el medi ambient, el mercat de treball, la salut, la cultura i el lleure, l'educació i la seguretat.