Les pluges hauríen castigat el 50% de la collita de fesols i el 70% de blat de moro a la Garrotxa

Al Pla de l'Estany van quedar afectades fins el 90% de les plantacions de mill

Al Pla de l'Estany, la pedra caiguda va malmetre el 60% de la collita de blat de moro. A la part est de la comarca -als municipis de Fontcoberta, Vilamarí i Sant Esteve de Guialbes- les plantacions de mill van quedar afectades fins al 90%, mentre les de gira-sol i sorgo, entre un 30 i un 80%, segons la intensitat de la tempesta de cada zona. A Viladasens també hi va haver afectacions, encara que van ser menors, ja que la tempesta ja havia perdut força quan hi va arribar.

El coordinador comarcal d'Unió Pagesos a la Garrotxa, Lluís Suñerr, ha explicat en declaracions a l'ACN que l'huracà que es va formar durant la forta tempesta la nit de dissabte a diumenge -acompanyada de vent i pedra- va malmetre seriosament les plantacions de blat de moro i fesols. En el cas del blat de moro "va quedar ajagut a terra" i per aquest motiu assegura que serà "impossible de collir mecànicament". "En aquells casos en què estava més madur, potser podrà acabar de madurar igualment el que no ha caigut a terra, però en aquells casos on estava més tendre s'haurà d'utilitzar per ferratge", ha explicat.

"A les zones que ha passat l'ull de l'huracà, sigui camp blat de moro, fesol i gria-sol que quedava per collir haurà quedat malmès, ben pla a terra i imposible de collir", ha afegit.

Suñer ha explicat que els pagesos que no tenien assegurança "poden donar la collita per perduda" i que encara no s'ha quantificat. D'aquests, són la majoria ja que segons ha comentat no és habitual entre els pagesos de la zona fer assegurances per als cereals d'estiu "perquè casos com aquests no n'hi ha".