'La pluja i el vent no ens deixaven obrir la finestra'

La tempesta d'aquesta nit arrenca roures de soca-rel, fa caure arbres damunt les cases i deixa un restaurant de Santa Pau sense llum

  • Les pluges han afectat baixos de cases a Olot © ACN
    Les pluges han afectat baixos de cases a Olot © ACN
  • Un tendal ha caigut i ha causat desperfectes al restaurant Els Ossos © ACN
    Un tendal ha caigut i ha causat desperfectes al restaurant Els Ossos © ACN
  • Un altre dels roures que ha patit les conseqüències de la tempesta © ACN
    Un altre dels roures que ha patit les conseqüències de la tempesta © ACN
  • La tempesta d'aquesta nit a Santa Pau ha arrencat roures de soca-rel © ACN
    La tempesta d'aquesta nit a Santa Pau ha arrencat roures de soca-rel © ACN
Cap a quarts de quatre de la matinada, l'aigua i el vent han descarregat amb força damunt la zona d'Olot i Santa Pau. En només trenta minuts, en aquesta zona hi han arribat a caure més de 60 litres per metre quadrat. "El que hem viscut aquesta mitja hora feia mitja por; m'he aixecat i intentava obrir la finestra, però la força del vent m'ho impedia", explica l'Angelina Iglesias. 

La forta tempesta ha fet anar de corcoll els Bombers, que aquesta matinada han arribat a fer una quarantena de sortides només a la Garrotxa. La majoria dels avisos s'han concentrat a Olot, on l'aigua ha inundat baixos de locals i cases, i ha negat algunes zones d'esbarjo com el parc Espunya. A més, en algunes zones, com al vial Sant Jordi, els semàfors han deixat de funcionar i els embornals han sobreeixit perquè no podien engolir l'aigua.

Però sobretot, les destrosses s'han concentrat entre Olot i Santa Pau. A banda i banda de la carretera, la tempesta ha deixat nombroses branques estellades i, fins i tot, ha arribat a arrencar arbres de soca-rel.

Entre els qui s'han vist més afectats per la pluja hi ha els propietaris de l'hostal 'Els Ossos', situat a peu de calçada. Aquest diumenge, els amos no han pogut obrir el restaurant. La pluja els ha deixat sense llum, els ha inundat la sala i els ha destrossat la carpa exterior. 

Semblant a un tornado

"Ha estat semblant a un tornado", explica el fill dels amos, Joan Massegur. I hi afegeix: "Quan hem arribat ens ho hem trobat tot aixafat i ple de branques, i a dins el restaurant no només ens hi ha entrat aigua, sinó també fang i fullaraca". 

Des de primera hora del matí, els amos i els treballadors de l'hostal han tret l'aigua amb galledes i han netejat l'interior. Per veure-s'hi, feien servir un llum de gas. "Ara tenim totes les neveres tancades perquè no se'ns faci malbé el menjar mentre torna la llum", explica en Joan.

Al seu costat, l'Angelina Iglesias explica: "Ha estat impressionant, tot i que la tempesta ha durat poca estona ens ha semblat etern". A més, tot el bosc que hi ha al davant del restaurant està ple de branques caigudes i hi ha un roure immens completament tombat. Els operaris de la companyia elèctrica ja han anat aquest matí fins al lloc per retirar les branques que han fet caure la línia, i treballen per restablir l'electricitat. 

Arbres als teulats

Una mica més amunt, en direcció a Santa Pau, el veïnat de Ca la Guapa també està ple de branques i fullaraca. Aquí, els arbres també han arribat a caure damunt les cases, trencat les tanques i les teules dels teulats. En Gerard Sacrest, quan ha arribat a casa seva aquest diumenge, ha vist com un dels arbres del jardí estava tombat damunt casa seva.

"Avui he dormit a Olot, i allà hi ha fet una bona tempesta; però quan he arribat a Santa Pau, m'he trobat amb aquest panorama", explica. Durant tot el matí, i acompanyat de la seva família, ha anat podant i retirant les branques. "De moment, sembla que l'arbre no m'ha fet malbé el teulat i només m'ha malmès la canal; però fins que no el retirem, no podrem veure els danys", concreta. 

Al final del veïnat hi ha una de les entrades a la Fageda d'en Jordà. Aquest matí, una grua estava retirant els arbres que hi havien caigut i en barraven el pas. L'alcalde de Santa Pau, Josep Companys, que ha anat fins al lloc, ha explicat que encara és aviat per avaluar tots els danys.

"Hi ha molts arbres arrencats i alguns desperfectes a cases; per sort, no hem de lamentar danys greus, però en els propers dies valorarem què cal fer", ha dit. I ha afegit: "De moment, hem prioritzat que la gent pugui arribar a casa seva sense dificultats, i per això enretirem els arbres". L'alcalde també ha explicat que es reunirà amb els Agents Rurals i els responsables del Parc Natural per "fer una valoració més a fons i veure si podem demanar ajudes per arreglar els desperfectes".