Condemnat el guàrdia civil de Girona que es va quedar un ordinador portàtil perdut

L'Audiència imposa a l'agent una multa de 270 euros per una falta d'apropiació indeguda

A primera hora de la tarda del 20 de març de l'any passat, un ciutadà es va presentar a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona. En una mà hi portava un maletí que contenia un ordinador portàtil. L'home se l'havia trobat al carrer, al costat del seu cotxe, i va decidir entregar-lo a la caserna per veure si en podien localitzar el propietari.

L'agent José Miguel Fernández era qui es trobava en aquell moment custodiant l'entrada. El guàrdia civil va recollir el maletí i, a partir d'aquí, ja no se'n va saber res més fins al cap d'onze dies. El cas que va portar l'agent a la banqueta dels acusats es basava en dues versions contradictòries.

Per una banda, el fiscal sostenia que el guàrdia civil es va quedar el portàtil de manera premeditada i se'l va emportar a casa d'amagatotis. No va ser fins que els seus superiors el van interrogar, preguntant-li on havia anat a parar l'ordinador, que el va entregar.

Per altra banda, l'agent va explicar al judici que tot plegat va ser un malentès. El guàrdia civil va explicar que, com que aquell dia era dissabte, tan bon punt li van entregar el maletí va decidir custodiar-lo i guardar-lo en un altell damunt la seva taquilla.

Després va marxar de vacances i, quan va tornar, va veure que el portàtil no era al seu lloc. Per evitar que li obrissin un expedient disciplinari, va decidir inventar-se una excusa davant els seus superiors. Però uns dies més tard, el guàrdia civil es va enfilar a l'altell i va veure que, al fons de tot, hi havia l'ordinador. Com que no estava a la vista, el primer cop que ho va mirar li havia passat desapercebut.

Multa de 270 euros

L'Audiència de Girona, però, no s'ha cregut la història de l'acusat i l'ha condemnat a pagar una multa de 270 euros. La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Fátima Ramírez, considera que l'agent es va quedar amb el portàtil "amb la intenció de fer-se'l seu".

Entre d'altres, a l'hora de condemnar-lo, l'Audiència ressalta que el guàrdia civil es va inventar fins a dues explicacions "diferents i falses" davant els seus superiors amb la intenció d'amagar que s'havia endut l'ordinador a casa.

Inicialment, José Miguel Fernández s'enfrontava a un any de presó per un delicte d'apropiació indeguda. La sentència, però, el condemna per una falta, perquè no ha quedat provat que el valor del maletí i del portàtil superessin els 400 euros.

A més de la multa, l'agent també haurà de pagar les costes del judici. La sentència no és ferma, i en un termini de cinc dies s'hi pot interposar recurs davant el Tribunal Suprem.