Patrimoni aprova la restauració de la façana i el cimbori del Monestir de Sant Daniel de Girona

La Comissió aprova actuacions al Castell de la Trinitat de Roses per adequar-ne la il·luminació o l'accés

Els projectes del Monestir de Sant Daniel i el Castell de la Trinitat de Roses necessitaven el vistiplau de Patrimoni, tal com els demanava l'administració per atorgar-los les ajudes culturals que havien sol·licitat, i és per això que la Comissió els ha aprovat d'urgència, perquè puguin presentar-se dins del terminis establerts.

En el cas de Sant Daniel, Patrimoni ha aprovat la sisena fase de la restauració del Monestir, centrada en la façana de l'església i el cimbori. Per respectar l'aspecte original s'utilitzarà el morter adequat i també es conservaran les juntes, segons ha concretat el director dels Serveis Territorials de Cultura a les comarques gironines, Antoni Baulida.

Pel que fa al Castell de la Trinitat de Roses, que podrà presentar el projecte dins del termini marcat per l'Estat per justificar els 250.000 euros que reben de l'1% Cultural del Ministeri de Cultura, s'hi duran a terme diverses actuacions. A l'interior serviran per solucionar els problemes d'humitat del sostre; per protegir algunes escales amb baranes; per instal·lar els lavabos; per connectar-lo amb el clavegueram, i per col·locar-hi la il·luminació a diferents punts. A fora les obres són per completar el paviment de la plaça del castell, així com acabar el camí que hi accedeix amb baranes i llums.

D'altra banda, Patrimoni també ha aprovat el projecte de rehabilitació i condicionament de la capella de la Mare de Déu del Roser del Convent de Sant Domènec, promogut per la Universitat de Girona, que preveu instal·lar-hi la seva sala de juntes de govern. Així, es preveu aïllar la capella de la nau central amb elements de vidre i fusta i dotar l'espai de noves tecnologies, climatització o llum. 

Un altre dels projectes aprovats per Patrimoni és el de millora de la carretera GIP-623 a Sant Martí d'Empúries (Alt Empordà). Per eliminar una corba pronunciada es va optar inicialment per un traçat que no va aconseguir el consens dels propietaris. Un projecte posterior va topar amb una necròpolis romana, per això que ara s'ha aprovat un tercer pla, però amb la condició que les obres es facin amb el control d'un arqueòleg que supervisi les obres per assegurar que no hi ha restes en aquest nou traçat. 

Tombat el quadre de llum del Castell de Sant Mori

Patrimoni no ha donat llum verda, en canvi, a la instal·lació d'un quadre elèctric al Castell de Sant Mori (Alt Empordà) per ampliar la potència de l'edifici, ja que està en un lloc "molt visible", segons Baulida. Per això que tot i que Patrimoni ja havia aprovat actuacions anteriors al castell, ha considerat que aquesta en concret no podia rebre el seu vistiplau. De fet, les obres del quadre de llum i d'altres que afecten la distribució interior ja s'han fet sense que el propietari del castell hagi presentat el projecte corresponent. Per això que l'Ajuntament ja ha presentat una denúncia contra el propietari, perquè ha engegat les obres sense tenir la llicència corresponent.