Bombes Espa de Banyoles vol acomiadar 60 treballadors, un 14% de la plantilla

L'empresa de bombes elèctriques ha patit una davallada del 38% de vendes en els darrers quatre anys

Segons un comunicat fet públic per Bombes Espa, l'empresa ha iniciat converses amb els representants dels treballadors "per trobar conjuntament solucions que permetin sortir de la situació actual i afrontar el futur amb garanties". I és que, d'ençà de l'any 2007, la firma gironina ha registrat una caiguda del 38% de les vendes provocada per la crisi econòmica i, sobretot, pel daltabaix a la construcció (sector on es venien la majoria de productes). 

L'empresa, dedicada a la fabricació de bombes elèctriques i sistemes de distribució d'aigua, també ha vist com a aquesta situació se n'hi sumava una altra. I és que les incerteses dels mercats occidentals, lligades a les crisis polítiques i socials de l'Orient Mitjà, han fet que Espa no prevegi millorar les vendes ni a curt ni a mitjà termini.

Per això, la direcció ja ha exposat la situació al comitè i els ha plantejat dues mesures. La primera passa per acomiadar 60 treballadors, un 14% de la plantilla. D'aquest grup, la majoria (53 persones) són d'oficines i serveis, i els set restants, de l'àrea de producció. 

En paral·lel, Bombes Espa també ha posat sobre la taula la voluntat de presentar un ERO temporal que afectaria l'àrea de producció. De moment, però, no se sap durant quant temps s'allargaria aquesta suspensió de contractes, ni tampoc els treballadors que se'n veurien afectats.

Bombes Espa ressaltat que la voluntat és arribar a trobar "solucions conjuntes" amb la plantilla. Es preveu que els expedients (tant el d'extinció com el de suspensió) s'entrin a Economia i Empresa en els propers dies. En paral·lel a aquestes mesures, l'empresa també ressalta al comunicat que "s'estan estudiant altres solucions per intentar que l'impacte sobre la plantilla sigui el menor possible".

Les dues parts ja han mantingut diferents contactes durant aquesta setmana, tot i que de moment no hi ha res tancat. Els representants dels treballadors ja han celebrat una assemblea per informar la plantilla de quina és la situació de l'empresa. 

Una plantilla de 421 treballadors

Actualment, Bombes Espa té 421 treballadors, la majoria dels quals a la planta de Banyoles. La firma, creada l'any 1962, té fins a una desena de filials distribuïdes arreu del món i dóna cobertura comercial a 75 països.

D'ençà que va començar la crisi, l'empresa gironina s'ha vist ressentida per la delicada situació econòmica. A més de reduir plantilla, l'any 2009 ja va presentar un ERO temporal de deu mesos que va afectar 218 treballadors de l'àrea de producció.