L'Ajuntament de Cadaqués demana un informe vinculant sobre la nul·litat de Sa Guarda

Els promotors preveien construir-hi 104 habitatges i un hotel

L'Ajuntament de Cadaqués (Alt Empordà) ha demanat un informe vinculant a la Comissió Jurídica Assessora perquè declari la nul·litat de ple dret del projecte d'urbanització previst a Sa Guarda. De moment, l'expedient ha quedat en suspens fins que aquest òrgan consultiu de la Generalitat es pronunciï.
La plataforma SOS Costa Brava ha celebrat aquest nou pas realitzat pel consistori de Cadaqués i ha recordat que la urbanització es preveia construir sobre terrenys amb pendents superiors al 20%, que representa una "infracció frontal i directa" de la legislació urbanística. Els promotors de Sa Guarda preveien edificar-hi 104 habitatges i un hotel. El mes de juny l'Ajuntament va aturar les obres i va revisar el projecte.
 
L'Ajuntament de Cadaqués ja comptava amb set denúncies contra les obres d'urbanització presentades per la plataforma SOS Costa Brava. Segons el conjunt d'entitats ecologistes, aquest projecte malmetia "uns terrenys amb excepcionals valors naturals, paisatgístics i de patrimoni natural i arquitectònic".

En aquell moment, el nou consistori va optar per aturar les obres que s'estaven fent i revisar d'ofici l'expedient del projecte d'urbanització. Ara, el govern local ha fet un pas més i ha demanat un informe vinculant a la Comissió Jurídica Assessora perquè es posicioni a favor o en contra de la nul·litat de ple dret del projecte.

Si aquest informe dona llum verda a la nul·litat, suposarà que l'Ajuntament comptarà amb l'aval jurídic d'aquest òrgan consultiu de la Generalitat per tirar enrere definitivament la urbanització d'aquesta parcel·la.

El govern local sosté que la urbanització es preveu fer en terrenys amb pendents superiors al 20% i això suposaria incomplir la legislació urbanística que impedeix construir en zones amb pendent pronunciat.

A més, també es justifica la nul·litat del projecte recordant que els espais lliures i zones verdes són "impracticables", ja que podrien afectar torrents, rieres i altres àrees inadequades "pel gaudi i l'ús públic".

SOS Costa Brava ha celebrat aquest pas endavant de l'Ajuntament de Cadaqués. Tot i així, ha lamentat que l'aturada de les obres arribés massa tard i ja hi ha un gran nombre d'oliveres tallades i parets de pedra seca destruïdes, a banda dels "importants moviments de terra".