Més de 500 persones es manifesten a Girona a favor del català a l'escola

L'alcalde, diputats i regidors de tots els colors, excepte del PP i Ciutadans, presents a la concentració

La interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha estat el motiu pel qual més de 500 persones han decidit sortir al carrer en defensa del model educatiu català. La concentració, a més, s'ha fet minuts després que el TSJC matisi les declaracions del seu president i reconegui que la sentència del Tribunal Suprem (TS) -la qual ara demana al Govern que acati a través d'aquesta interlocutòria- afecta tot el model educatiu i no només fa referència als casos de les famílies que volien que els fills fossin escolaritzats en castellà i van portar el cas davant els tribunals. 

La concentració s'ha convocat a través d'Òmnium Cultural del Gironès, que forma part de la plataforma Somescola.cat creada en el moment que es va conèixer que el TS estimava els recursos presentats per les famílies que volien escolaritzar els fills en castellà. Per això, s'ha repetit la lectura del manifest que l'entitat va llegir el febrer del 2011. 

El president d'Òmnium Cultural del Gironès, David Martí, ha destacat la importància que la societat catalana "es planti" perquè ha augurat que davant la posició del TS i del TSJC vindran més recursos i sentències en contra del català a l'escola". "Nosaltres ens plantem i diem que no s'ha de fer ni un pas enrere en la immersió lingüística perquè és un model que ha funcionat en aquests 30 anys", ha dit Martí que ha recordat que els alumnes catalans, un cop acaben l'ESO, tenen coneixements pràcticament iguals de les dues llengües. 

Martí també ha emplaçat les institucions a manifestar-se en contra la decisió judicial i ha dit que la plataforma Somescola els donarà tot el suport. "Pensem que és intolerable que es faci un ús polític de la llengua per part de col·lectius minoritaris, no es pot posar en perill la cohesió social en base a la llengua", ha lamentat. 

Nodrida representació política

A la concentració hi ha assistit una nodrida representació política, encapçalada per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha estat contundent i ha dit que és "important que Catalunya deixi clar a l'estat espanyol que per aquí no hi passem". "Jo avui em planto", ha assegurat l'alcalde que també és diputat per CiU al Parlament de Catalunya. "L'Estat fa molt temps que intenta laminar la llengua catalana, ho intenta per tots costats, aquest és el darrer intent però no serà l'últim i ens ha de trobar sempre plantats davant de qualsevol intent", ha afirmat Puigdemont que ha fet una defensa dels fruits obtinguts amb el model educatiu actual. A més, l'alcalde ha dit que és "injust" traslladar a la comunitat educativa "una tensió minoritària i partidista que vol trencar una cohesió fomentada per un model lingüístic exemplar". 

Regidors socialista, de CiU, d'ICV, la CUP i també alguns diputats i senadors de diferents partits han assistit a la protesta. També s'hi ha deixat veure l'exalcaldessa Anna Pagans (PSC) que després de vint anys a la política retorna al món educatiu. El partit que no ha assistit a la concentració ha estat el PPC.

Diferents representants de sindicats també han secundat la protesta. Per part de Ustec-Stes, el seu portaveu, Xavier Díez, ha dit que pensen donar suport a qualsevol iniciativa que serveixi per defensar el model educatiu actual. A més, ha afirmat que els professors se senten "profundament ofesos i insultats" perquè s'ha usat la immersió lingüística de manera política i s'ha dut el tema a l'escola. 

"Existeix un Estatut refrendat pel poble de Catalunya, que és sobirà, i ja pot dir el que sigui el Tribunal Superior, Zapatero, els sants o el Papa de Roma que la sobirania pertany al poble i els docents únicament obeiran el poble de Catalunya", ha afirmat. 

La concentració s'ha acabat amb el cant dels Segadors i amb crits d'"independència" i aplaudiments. 

(Pots visualitzar la galeria d'imatges amb fotografies de la concentració en aquest enllaç)