El Govern recorrerà la decisió del TSJC que insta a fer del castellà llengua vehicular a l'escola

El PP assegura que serà "exigent" i "ferm" en el control del compliment de la interlocutòria

  • La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha celebrat la resolució del TSJC © ACN
    La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha celebrat la resolució del TSJC © ACN
  • La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau © ACN
    La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau © ACN
La consellera ha explicat que el 22 de juny va rebre un requeriment per explicar quines mesures aplicaria fer donar compliment a la sentència del Tribunal Suprem (TS) del desembre del 2010, que obligava a la Generalitat a establir el castellà també com a llengua vehicular. El Departament va presentar el seu escrit de set pàgines l'11 de juliol del 2011, explicacions que ara el TSJC considera insuficients.

Davant d'això, el Govern presentarà un recurs contra aquesta decisió, disposa fins el 7 de setembre per a fer-ho, defensant el model d'immersió lingüística catalana perquè "no ha generat conflictes", permet el domini d'ambdues llengües i "garanteix la cohesió social". 

El Departament també defensa que és un model avalat constitucionalment fent referència a una sentència del TC del 1994 que avala el model lingüístic tenint en compte que la situació de la llengua catalana era "clarament i indiscutiblement inferior" i per tant aquesta havia de ser "el centre de gravetat" de l'ensenyament. Rigau ha recordat que la sentència sobre l'Estatut també va avalar aquest model.

D'altra banda, ha recordat que la sentència del TS establia que era competència de la Generalitat decidir la distribució d'ambdues llengües, cosa que Rigau ha assegurat que la Generalitat ja compleix tot aplicant l'actual sistema d'immersió lingüística. 

La consellera ha asseverat que el castellà no pateix cap marginació a les aules de les escoles catalanes i que a Catalunya "tothom és bilingüe excepte qui només sap el castellà".

Rigau s'ha mostrat "convençuda que s'arribarà a bon terme" i que les instàncies judicials entendran les seves explicacions i no caldrà fer canvis al sistema lingüístic de l'ensenyament català.

El PP celebra la resolució del TSJC

La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha assegurat aquest divendres a Cubelles (Garraf) que el seu partit serà "exigent" i "ferm" en el control de la interlocutòria que ha fet el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i que obliga a que el castellà sigui també llengua vehicular a les aules. Camacho ha assegurat que el TSJC ha fet "justícia" i ha demanat al Govern que "deixi de buscar excuses" i que "compleixi la sentència". Respecte l'anunci que ha fet la consellera d'Educació, Irene Rigau, dient que el Govern presentarà un recurs contra la interlocutòria, Camacho ha afirmat que "tenen dret a presentar un recurs" però ha advertit que el què vol CiU és "incomplir l'estat de dret".

Durant l'acte d'inici del curs polític del PP a Cubelles, Camacho ha assegurat que el TSJC "ha fet justícia i ha dit el que forma part de la societat plural catalana i és que els catalans som bilingües". En aquest sentit, Camacho ha assegurat que la sentència és "molt clara" i que el PP serà "exigent" i "ferm" en el seu compliment. A més, la líder popular ha assegurat que el seu partit "no permetrà que el govern de CiU vulgui incomplir la sentència i no garanteixi el dret de tots els catalans". 

Respecte la decisió del Govern de recórrer la decisió del TSJC, Camacho ha afirmat que "tenen dret a fer-ho" però ha advertit que "no és la primera sentència que es produeix que reconeix un model escolar bilingüe" a Catalunya. Per Camacho, el que vol CiU és "no complir l'estat de dret i no complir les sentències". Per aquest motiu, ha afirmat Camacho, el PP "exigeix al Govern que compleixi el tràmit de dos mesos per adequar el sistema educatiu català a un model bilingüe".