Puig diu que cal explicar que hi ha immigrants especialitzats 'en determinats delictes'

Veu erroni relacionar immigració i delinqüència però creu que alguns col·lectius "abusen del nostre sistema de llibertats"

El conseller d'Interior, Felip Puig, subratllant d'entrada que "la delinqüència no té ni raça, ni religió, ni color de pell" i que els Mossos no tenen res a veure amb la guia "mangui" de Barcelona, ha demanat que no s'amagui una realitat, "la meitat dels presos de les nostres instal·lacions penitenciàries a Catalunya no són de nacionalitat espanyola". "Això vol dir que la immigració és un fenomen que s'ha de relacionar amb la delinqüència?", es pregunta, "no, no és cert". 

Però també és cert que hi ha "determinats col·lectius de determinats orígens, que provenen d'un altre sistema de valors i d'una altra cultura i tenen unes altres referències legislatives i policials, i quan arriben a un país a on la llibertat, la democràcia, la convivència, la tolerància, formen part del nostre sistema de valors, abusen".

Puig ha parlat obertament d'un tema incòmode durant l'entrevista i ha afirmat que "hi ha una certa tendència, d'alguns col·lectius, que acaben organitzant-se per ètnies o per clans, com els peruans a les autopistes, o determinats col·lectius romanesos en el robatori de coure, o de sud-americans en bandes urbanes de petita delinqüència al carrer". 

El màxim responsable de la policia catalana avisa que sempre és un error establir una correlació entre nacionalitat i delinqüència, però fa una reflexió sobre les diferències existents entre el marc legal de la societat catalana i el marc legal d'alguns dels països d'on provenen molts nouvinguts. "Entre les diferents cultures que vénen a conviure a Catalunya hi ha col·lectius que, en ocasions, interpreten malament aquest nivell de llibertat amb què ens hem dotat i que forma part de la nostra pròpia organització social i cívica". 

"I cal explicar sense hipocresia que sí, que a vegades, hi ha uns col·lectius d'una procedència determinada que tenen tendència a caure en determinats actes delictius que s'organitzen en clans, com els dos grups, bàsicament integrats per peruans, que hem aconseguit desmantellar recentment i que actuaven a l'AP7", demana. 

Davant d'aquest context, Puig advoca per una policia que actuï "amb tota la contundència" davant tots els que vulnerin la llei, "amb independència de la seva procedència". Puig s'ha mostrat partidari de cuidar més els atestats policials, i col·laborar amb la policia estatal, "per poder formular expedients d'expulsió en els casos dels detinguts sense papers". 

"També es pot treballar amb els estaments judicials perquè commutin una part de la pena pel compliment d'aquesta en els seus països d'origen", ha explicat, en el mateix sentit que el director general dels Serveis Penitenciaris, Ramon Parés.