25.000 persones clamen a Girona contra la sentència del Procés

La pluja no ha frenat als independentistes que volien mostrar la seva indignació

  • ACN
    Fotos: ACN
  • Els concentrats a la plaça 1 d'Octubre de Girona. Ricard Rigall
    Els concentrats a la plaça 1 d'Octubre de Girona
    Fotos: Ricard Rigall

[ACTUALITZAT 21:20H]

Fins a 25.000 persones s'han concentrat a les vuit del vespre d'avui a la plaça 1 d'Octubre deGirona en resposta a la sentència del Tribunal Suprem al Procés independentista segons han informat Mossos d'Esquadra. L'acte, organitzat per Girona Vota, ha comptat amb la presència de la germana de Dolors Bassa, Montse Bassa, que ha fet una crida a continuar les mobilitzacions "el temps que faci falta" per "aturar la repressió".

Bassa, visiblement afectada, ha llegit una carta redactada per la seva germana –i retocada arran de la sentència-. "Volem escarmentar un moviment pacífic i democràtics perquè no ens poden condemnar a totes", ha dit. "Tota la meva vida he lluitat per un país de drets i llibertats i veure això em dol enormement", diu a la missiva. Malgrat això, ha dit, "l'estat ha de saber que sense abordar democràticament el conflicte es mantindrà el bloqueig".

Montse Bassa també ha tingut unes paraules entre llàgrimes durant l'acte. Les ha començat amb un 'Fills de puta', entre forts aplaudiments, i tot assegurant que la sentència recull "fil per randa" l'escrit de l'acusació. "Per una piulada la consideren causant de la manifestació de 20-S i és causant de sedició, amb molt d'orgull, perquè va signar per fer-se responsable dels centres perquè poguéssiu votar", ha assegurat.

"Em dol perquè no pot veure el suport de Girona ni podrà en dotze maleïts anys", ha afegit. Bassa també ha dit als assistents que "avui ens han condemnat a tots" i ha demanat que ningú es torni a quedar "al sofà". "Aturem la repressió, demostrem que no tenim por però no només avui, si us plau, tant de temps com faci falta", ha insistit.

La vicedegana del Col·legi d'Advocats, Marta Alsina, ha estat l'encarregada de llegir el manifest conjunt en el qual s'ha qualificat la sentència de "venjança" i de condemnar els drets fonamentals. "La seva venjança al referèndum d'autodeterminació de l'1-O. El dia que recordarem sempre. Vam sortir al carrer malgrat les amenaces i la repressió. I l'estat va ensenyar la seva cara més fosca", ha dit.

"La màquina repressiva de l'estat"

Un estat, asseguren a l'escrit, que no ha condemnat la violència i es neguen a investigar-la però, en canvi, "els que ara han estat condemnats són aquells que pacíficament van fer possible que 2,3 milions de persones exercíssim lliurement el dret a votar".

"Ni les amenaces ni la repressió, ni la violència, ni els empresonaments injustos faran desaparèixer el nostre anhel de llibertat. La màquina repressiva de l'estat no té aturador però la nostra voluntat de seguir endavant, tampoc", afirmen.

Per tot plegat, asseguren que cal una resposta "política i institucional a l'alçada d'aquest moment històric. Ens cal més unió que mai".

Durant l'acte, s'han sentit crits de 'd'Independència', 'Ho tornarem a fer', 'No esteu soles', 'Fills de puta' o 'Aquesta sentència és una venjança'.
 
L'acte, que ha ajornat la penjada de cartells per demà a les vuit del vespre, ha acabat amb el cant dels Segadors.

Aquest és l'últim dels actes programats per avuidesprés d'una llarga jornada reivindicativa que començava a les deu del matí amb una concentració de 6.000 persones davant la seu de la Generalitat i que posteriorment ha crescut fins als 8.000 concentrats a la Plaça del Vi on JxCAT, Guanyem Girona i ERChan fet lectura conjunta d'un manifest de rebuig a la sentència.

La comitiva de milers de manifestants s'ha dirigit aleshores fins a l'estació del tren convencional on han tallat les vies i interromput el servei. En vistes que no els era possible accedir a l'estació del TAV han tallat la carretera de Barcelona i caminant s'han desplaçat fins al túnel d'accés del tren d'alta velocitat al sud de la ciutat, on han tallat amb una barricada la via i posteriorment han incendiat.

La penúltima acció ha consistit en tallar l'autopista AP-7 a Girona Sud en els dos sentits de la marxa durant tres hores. Els vehicles s'han desviat per les sortides de Girona Oest en sentit Barcelona i la de l'Aeroport de Girona en sentit nord.