Balliu Export treu al mercat internacional una passarel·la de platja feta amb material reciclat

La firma, amb seu a Caldes de Malavella, té presència a 72 països i preveu tancar l'any facturant 9 milions d'euros

Creada ara fa 40 anys, Balliu Export s'ha anat especialitzant des dels inicis cap a l'exportació. Tant és així, que avui dia els seus productes (cadires, taules, passarel·les, tumbones i para-sols) es troben presents a 72 països d'arreu del món. "Venem arreu d'Europa, el nord d'Àfrica, Israel, Turquia, el sud-est asiàtic, Estats Units, el Carib i Sudamèrica", concreta el seu gerent. 

La firma gironina compta amb dues plantes de producció a Caldes de Malavella, que sumen 13.000 metres quadrats, i té una delegació pròpia a Austràlia. Actualment, el 60% de la seva facturació prové dels mercats internacionals.

Tot i que també venen a botigues, més del 90% del mobiliari d'exterior que surt de la fàbrica de Balliu va a parar a clients professionals: hotels, piscines, creuers, camps de golf o complexos lúdics. A més, l'empresa gironina també s'ha especialitzat en fabricar tumbones, para-sols i passarel·les per a platges. 

"El nostre producte estrella són les tumbones de resina que es poden veure a qualsevol platja d'arreu del món", explica Jordi Pascual. Precisament, dins aquest sector, Balliu Export S.A. acaba de llançar al mercat internacional un nou producte destinat a indrets de costa: una nova passarel·la de platja feta amb material reciclat (bàsicament els teixits, plàstics i resines que quedaven dels diferents processos de fabricació).

Salt a l'exterior

La nova passarel·la ja s'ha comercialitzat a diversos llocs de la Costa Brava, i entre els ajuntaments que l'han instal·lat a les seves platges hi ha el de Palafrugell (Baix Empordà). Ara, la passarel·la ha fet un salt cap als mercats exteriors, i ja es ven a països com Holanda, França, Israel o els Estats Units. 

"Es tracta d'una passarel·la que hem fabricat partint dels nostres subproductes, amb la qual cosa aconseguim reduir residus i apostar per l'ecoinnovació", concreta el gerent de Balliu Export S.A. La nova passarel·la, a més, té diferents avantatges respecte les tradicionals de fusta que es poden veure a moltes platges.

"A diferència d'aquestes, no necessita manteniment, és més barata i les màquines que netegen la sorra hi poden passar per sobre sense problemes, perquè suporta fins a quatre tones i mitja de pes", explica Jordi Pascual. La passarel·la està formada per diferents mòduls, que s'acoplen uns amb els altres.

A més d'aquest producte, Balliu Export S.A. també ha creat un para-sol destinat a cadenes hoteleres que, a diferència de la resta, té el màstil format per una única peça. "Això permet abaratir-ne la fabricació mantenint els estàndards", especifica Jordi Pascual.

L'empresa també està desenvolupament una nova tumbona, dirigida exclusivament a hotels de categoria. "Hi estem treballant, perquè els hotels d'entre quatre i cinc estrelles potser no busquen tant una tumbona de resina sinó una feta amb un altre tipus de material que l'estilitzi", concreta el gerent de Balliu Export.

9 MEUR de facturació

La firma gironina admet que, d'ençà de la segona meitat del 2008, la crisi va passar factura a les seves vendes. "A això, també cal sumar-hi la competència d'empreses d'Itàlia o França i també el mercat asiàtic, que tot i no fabricar amb resina ofereixen preus més competitius", explica Jordi Pascual.

Balliu Export S.A. va sortejar aquesta davallada apostant per l'exportació i, a nivell estatal, venent recanvis per a tumbones i material d'exterior. L'any passat, com concreta el gerent, les vendes ja van remuntar i l'empresa de Caldes de Malavella va tancar l'exercici facturant 8 MEUR. Aquest any, esperen que aquest xifra s'incrementi fins als 9 MEUR. 

El gerent precisa que les vendes de mobiliari d'exterior vénen marcades, sobretot, per l'estacionalitat i el bon temps. "Tot i que el nostre principal mercat és l'hemisferi nord, estar presents a països de l'hemisferi sud ens permet anat venent tot l'any", indica Pascual. Actualment, Balliu Export compta amb una plantilla de 75 treballadors.