Denuncia conjunta contra Hinojosa de Sarrià davant el Seprona

L'han presentat la Plataforma Prou, l'Associació de Naturalistes i el PAS

Els veïns de Sarrià de Ter (Gironès) s'han plantat davant de la contaminació que emet la fàbrica d'Hinojosa al municipi i aquest dilluns a la tarda la Plataforma Prou ha presentat una denúncia a Servei de Portecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil de Girona. En l'escrit també s'hi ha adherit l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i el partit Poble Actiu de Sarrià de Ter (PAS).

En la denúncia contra la contaminació ambiental que emet aquesta factoria s'hi ha afegit totes les al·legacions que han presentat els veïns i l'Ajuntament de Sarrià en contra de la renovació de la llicència ambiental. Amb aquesta documentació, la portaveu de la plataforma, Elena Costa, demana a la Guàrdia Civil que "estigui al cas" i que revisin els nivells de contaminació que evoquen les màquines d'Hinojosa a Sarrià de Ter.

Costa ha assegurat que aquesta denúncia arriba després de tres anys d'espera. Al principi comptaven en què l'Ajuntament els ajudaria a resoldre els problemes, però, "ha anat passant el temps i ningú no ha fet res". Per això van demanar "assessorament" a l'Associació de Naturalistes de Girona. Aquests els van aconsellar denunciar-ho al Seprona i finalment ho han materialitzat aquest dilluns.

Elena Costa ha retret que "Esquerra Republicana -que governa a Sarrià de Ter- no pensa fer fora l'empresa" del municipi. Per això han hagut de recórrer a la via judicial. De fet, Costa ha recordat que des del primer moment han demanat al govern local que apliqués la normativa vigent sobre contaminació ambiental i olors. Tot i així, "s'han incomplert de forma sistemàtica i persistent".

Per això van escriure una carta a Gabriel Rufián per demanar-li ajuda, però no en van tenir resposta. També van demanar al president del Parlament, Roger Torrent, -que era alcalde del municipi quan es va instal·lar Hinojosa- que intercedís per garantir el compliment de la normativa. Però segons Costa la resposta de Torrent va ser que els veïns havien de tenir paciència.

Tot i així, Costa ha afirmat que la paciència se'ls ha acabat, sobretot perquè la contaminació està afectant a la salut dels veïns, més enllà del deteriorament en el medi ambient que comporta. La portaveu de la plataforma ciutadana ha afirmat que hi ha persones que "tenen mal de cap o que no poden dormir" a causa dels sorolls i olors que surten de la planta d'Hinojosa.

Mobilitzacions en contra de la contaminació

La denúncia presentada conjuntament per la plataforma ciutadana, l'ANG i PAS arriba poc més d'un mes després d'una manifestació en contra de la contaminació que emana de la factoria. En ella hi van participar unes 300 persones que protestaven pels sorolls i les olors que desprèn la fàbrica. Unes molèsties que s'han agreujat durant els mesos d'estiu, ja que molts veïns no podien obrir les finestres si no volien que la pudor i el soroll entrés a casa.