L'AGi considera que tot i la retallada de vols Ryanair es vol quedar a l'aeroport de Girona

Generalitat, Diputació i Cambra de Comerç executaran "tots els mecanismes possibles" perquè l'aerolínia compleixi el contracte fins a finals d'any

En un comunicat fet públic ahir a la tarda, l'AGi qualifica de "negativa" la reducció de 21 rutes que l'aerolínia de baix cost irlandesa aplicarà aquesta temporada d'hivern a l'aeroport de Girona-Costa Brava. "Malgrat la gravetat dels fets", com diu textualment l'escrit, l'associació també considera que el fet que Ryanair hagi decidit reduir freqüències, i no abandonar la base de Girona, confirma "la seva voluntat de permanència" al territori, encara que no s'hagi tancat un nou acord.

L'AGi, però, tampoc oblida que la companyia ha incomplert l'actual conveni, que s'esgota el 31 de desembre d'aquest any. Per això, assegura que proposarà que "s'executin tots els mecanismes possibles contra aquest incompliment", tot i que no especifica quins. 

Generalitat, Diputació i Cambra de Comerç afirmen que, tot i la situació actual, la decisió de Ryanair de mantenir la seva base a Girona per aquest hivern "confirma la importància estratègica de l'aeroport de Girona com a segon aeroport de Catalunya". 

A més, el comunicat de l'AGi va més enllà, i recull que, malgrat la retallada de vols, les instal·lacions de Vilobí d'Onyar queden "consolidades per l'aposta d'una important companyia com Ryanair", que d'ençà de l'1 de gener del 2012 "està disposada a volar sense cap suport territorial". 

L'associació també destaca que, fins a dia d'avui, l'acord amb Ryanair "no ha estat possible" perquè l'aerolínia de baix cost irlandesa "no garantia el mateix volum d'operacions que a l'hivern passat, incomplint el contracte actual i, per aquest motiu, sense cap seguretat de futur".

"A més a més, les demandes de Ryanair per un futur acord sobrepassaven amb escreix l'acord d'intencions signat amb l'anterior Govern", precisa l'escrit. Govern, Diputació i Cambra de Comerç fan aquesta afirmació en referència als 15 milions d'euros (MEUR) que reclamava la companyia per assegurar les operacions a l'aeroport de Girona. 

Gestió des del territori

L'AGi també es fa ressò dels motius que ha adduït la companyia per retallar més rutes a Girona (obtenir una estructura de costos més competitius a altres aeroports, segons ha dit). "Aquest fet confirma la nostra convicció que només una gestió individualitzada i des del territori, i el traspàs de l'aeroport de Girona pot garantir la competitivitat dels aeroports territorials", assegura l'AGi.

Govern, Diputació i Cambra de Comerç també asseguren que, de moment, no s'ha tancat cap porta. "Valorem positivament les manifestacions dels responsables de Ryanair obrint la possibilitat de tancar un acord d'una manera raonable i sostenible per ambdues parts", especifica l'AGi. I hi afegeix: "Tal i com s'ha fet des del 2002 a través de l'AGi, es continuarà treballant per la diversificació de rutes i companyies a l'aeroport de Girona, prioritzant la negociació amb Ryanair i noves companyies".