Només un 5% dels turistes que dormen a Girona saben que va ser escenari de 'Joc de Trons'

Els hotelers i guies no han sabut treure tot el rendiment econòmic

El setembre de 2015 Girona vivia una de les efemèrides de l'any després que el Barri Vell es convertís en l'escenari de la sèrie nord-americana 'Joc de Trons'. El president de l'Associació d'Hostaleria de Girona, Josep Carreras, ha recordat aquell moment com uns dies en què "vam començar a creure la importància que tenia" aquella fita. Segons Carreras, el rodatge suposava "una campanya de promoció que no es podia pagar".

Quatre anys després d'aquell rodatge Carreras ha lamentat que només "ens vam quedar amb la il·lusió" de l'efemèride. L'hoteler ha assegurat que la repercussió internacional "ens va pesar" i "entre tots" no han "sabut treure tot el rendiment" econòmic que podrien haver aconseguit. Si bé Carreras ha recordat que hi ha altres ciutats espanyoles que segueixen vivint del rodatge, a la ciutat de Girona només un 5% dels turistes que dormen als hotels ho recorden.

La vicepresidenta de l'Associació de Guies Turístics de Girona, Cristina Caravaca, ha explicat que ells van crear una visita específica de la sèrie i que encara hi ha gent que la demana. "En fem un parell cada mes", ha detallat. Aquesta visita consta per una ruta per les localitzacions que van sortir als capítols de la sisena temporada de la producció americana. En aquesta visita, els guies turístics mostren captures de les escenes de la sèrie davant de cada localització.

Tot i això, Caravaca ha explicat que "cada vegada va a menys" l'interès per aquestes visites. "Em sorprèn que encara aquest estiu hi havia gent que ho preguntava", ha afegit la vicepresidenta, "sobretot tenint en compte que la sèrie s'ha acabat".

Per a Josep Carreras, un dels motius de no rendibilitzar prou el rodatge de la sèrie és que "la ciutat va quedar eclipsada per l'ascens a primera" de l'equip de futbol de la capital gironina. Segons el president de l'Associació d'Hostaleria, aquest fet era "socialment més proper" i va comportar a deixar de parlar del rodatge.

De tota manera, Carreras ha assegurat que Girona en va treure rendiment econòmic durant el primer any. "Aquell estiu va ser molt potent", ha assegurat l'hoteler, perquè "molta gent visitava Barcelona i s'escapava una nit per veure les localitzacions". Segons Josep Carreras, venien turistes procedents del Japó, de Nova Zelanda i dels Estats Units.

Ara, la majoria dels turistes no ho recorda. Tot i així, Carreras ha assegurat que quan algú arriba a un hotel de la ciutat, els expliquen que la ciutat va ser un escenari de la sisena temporada i els marquen les localitzacions en un mapa per veure-les.

De la mateixa manera, Caravaca també ha afirmat que el rodatge s'ha convertit en un punt més que els guies turístics han afegit a la seva visita. Segons ha detallat la vicepresidenta, quan fan visites i expliquen que hi ha escenes que es van fer a Girona, "a la gent se li posa la pell de gallina". Llavors, els guies els mostren algunes fotografies del rodatge i recorden algunes de les escenes.

Falta de "valentia"

Carreras ha afirmat no saber què ni qui va fallar a l'hora d'intentar rendibilitzar aquest rodatge. El president de l'Associació d'Hostaleria ho atribueix a una falta de "valentia" a l'hora de tirar endavant projectes i activitats relacionades amb la sèrie. De fet, Josep Carreras ha anunciat que els hotelers van fer "tres propostes a l'Ajuntament de Girona amb l'emissió dels capítols, malauradament no van prosperar".

Es tractava de fires i actes al carrer amb elements de la sèrie, com ara els estendards dels regnes que formaven la ficció i les ciutats fictícies que s'havien ubicat a la capital gironina. "Teníem potencial i calia la suma d'administracions i entitats, però no vam saber-ne prou", ha lamentat Carreras.

Històries de Girona dins de la sèrie

Per altra banda, Cristina Caravaca ha recordat que la sisena temporada conté alguns fragments que formen part de la història de Girona. La guia turística ha afirmat que els guionistes van estudiar la ciutat i les seves tradicions i això ha fet que algunes de les accions que passaven a la sisena temporada estan inspirades en la història de la ciutat.

Un dels exemples que Caravaca ha posat és l'explosió d'un temple en l'últim capítol de la sisena temporada, quan una de les campanes cau al terra destruint una plaça. Segons Caravaca aquesta escena s'inspira en "un dia de Corpus del segle XX" quan "va caure una campana de la Catedral de Girona al mig de la plaça dels Apòstols". Segons la guia "cinc minuts abans estava plena de gom a gom", però al fina aquest incident va acabar sense cap mort.